S&P piekrīt samaksāt 1,37 miljardus dolāru par pārāk optimistiskiem obligāciju reitingiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV kredītreitingu aģentūra «Standard&Poor's» (S&P) otrdien paziņoja, ka ir gatava samaksāt 1,37 miljardus ASV dolāru (1,21 miljards eiro), lai tiktu atsauktas prasības tiesā par to, ka S&P pārāk augstu novērtēja uz hipotekārajiem kredītiem balstītas obligācijas.

S&P norādīja, ka nav atzinusi nekādus tiesiskos pārkāpumus. Izlīgums paredz atsaukt ASV Tieslietu ministrijas, 19 štatu un Kolumbijas apgabala 2013.gadā iesniegto prasību.

Atsevišķa izlīguma rezultātā S&P maksās Kalifornijas štata pensiju fondam «CalPERS» 125 miljonus dolāru (111 miljoni eiro).

S&P paziņoja, ka maksās Tieslietu ministrijai 687,5 miljonus dolāru (608 miljoni eiro), bet štatiem un Vašingtonai (Kolumbijas apgabalā) arī 687,5 miljonus dolāru.

Tieslietu ministrija apsūdzēja S&P par to, ka

aģentūra apzināti sniedza pārāk optimistisku reitingus obligācijām laika posma starp 2004. un 2007.gadu.

Daļa no šīm obligācijām bija balstītas uz paaugstināta riska hipotekārajiem kredītiem, kas netika atmaksāti, kad pārplīsa nekustamo īpašumu burbulis.

Paaugstinātā riska aizdevumu krīze bija 2008.gada ASV finanšu krīzes centrā, kas noveda pie ekonomiskās krīzes.

«Izlīguma vienošanās noteic, ka visas iesaistītās puses, ieskaitot kompāniju [S&P], Tieslietu ministriju un štatus, atrisināja šo jautājumu, lai izvairītos no aizkavēšanās, neskaidrības, neērtībām un turpmākās tiesvedības izmaksām,» paziņojumā norādīja S&P.

Janvārī S&P vienojās ar trīs ASV regulatoriem, ieskaitot ASV Vērtspapīru un biržu komisiju, un samaksāja 77 miljonus dolāru (68 miljonus eiro), atzīstot, ka 2011.gadā par augstu novērtēja uz hipotekārajiem kredītiem balstītās obligācijas.

S&P uz gadu tika liegtas tiesības noteikt reitingus konkrētiem obligāciju darījumiem.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu