«Olainfarm»: Veselības ministrijas virziens zāļu cenu samazināšanai ir pareizs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Veselības ministrijas (VM) iecere veicināt konkurenci farmaceitisko produktu vidū, lai panāktu zāļu cenu samazinājumu, ir atbalstāma, norāda Latvijas farmācijas kompānijas AS «Olainfarm» valdes loceklis Salvis Lapiņš.

VM plānotie grozījumi paredz arī kārtību, kādā paralēlais izplatītājs vai paralēlais importētājs iesniedz informāciju par konkrēto zāļu izplatīšanas sākšanu kompensācijas kārtības ietvaros.

Lapiņš skaidro, ka paralēlais imports nozīmē, ka vienā tirgū tiek izplatītas tajā reģistrētas zāles, kuras ir saražotas citam tirgum, piemēram, Latvijas tirgū ir pieejamas zāļu paciņas ar nosaukumiem un instrukcijām grieķu valodā.

«Paralēli importētās zāles parasti ir lētākas nekā tās, pret kurām šis paralēlais imports tiek veikts. Līdz ar to būs iespējams patērētājam piedāvāt lētāku ekvivalentu. Tāpēc uzskatām, ka VM uzņemtais virziens ir pareizs,» uzsver Lapiņš.

Tiesa, ir arī nedaudz tādu paralēli importēto zāļu, kurām ir augstāka cena nekā zālēm, pret kurām šis paralēlais imports tiek veikts. Tas ir gadījumos, ja ražotājs Baltijas tirgū oriģināliepakojumu nepiedāvā vai arī oriģinālpreparāts ir aizgājis no tirgus, bet paralēli importētais ir reģistrēts un tiek piegādāts, atzīmē Lapiņš.

«Paralēlais imports nodrošina stabilāku produkta esamību tirgū. Tam nav tieša sakara ar Latvijas zāļu tirgus lielumu, drīzāk - ar ražotāju interesi par šo konkrēto tirgu,» atzīst «Olainfarm» valdes loceklis.

Viņš piebilst, ka zāļu cena palielinās, pastāvīgi pieaugot zāļu drošības prasībām, sadārdzinoties pētniecības un ražošanas izmaksām. Konkurencei ir zināma ietekme uz zāļu cenām, tomēr tā var nospiest tikai līdz zināmam līmenim, zem kura ražotājs var izvēlēties šo medikamentu neražot.

Kā ziņots, VM plāno veikt grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos, lai veicinātu konkurenci farmaceitisko produktu tirgū un tā rezultātā panāktu konsekventu zāļu cenu samazinājumu, aģentūru LETA informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

VM uzskata, ka šādi tiks veicināta ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču pieejamība.

Grozījumi MK noteikumos paredz noteikt atviegloto procedūru kompensējamo zāļu B sarakstā iekļauto medikamentu paralēlā importa un paralēlās izplatīšanas ceļā izplatāmo zāļu iekļaušanai kompensācijas kārtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu