Pētījums: par Latvijas uzņēmumiem pieaug ASV investoru interese; krievu iespējas sarūk

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par Latvijas uzņēmumiem, īpaši informācijas tehnoloģiju (IT) un jauno tehnoloģiju jomā, pēdējā laikā jūtama palielināta interese no ASV investoriem, savukārt rubļa vērtības krituma dēļ sagaidāma Krievijas investoru iespēju samazināšanās slēgt nozīmīgus darījumus, secināts biznesa konsultāciju kompānijas «KPMG Baltics» veiktais uzņēmumu apvienošanās un iegādes tirgus pētījums.

«KPMG Baltics» eksperti norāda, ka uzņēmumu apvienošanās un iegādes (M&A) tirgū visā pasaulē šobrīd ir novērojamas ļoti optimistiskas tendences – būtiski uzlabojas ne vien uzņēmumu gatavība jauniem darījumiem, bet arī to finansiālās iespējas īstenot jaunus darījumus nākotnē.

«Sekojot līdzi pasaules tendencēm un situācijai Baltijas valstīs kopumā, ir prognozējams, ka 2015.gadā arī Latvijā pieaugs M&A aktivitāte. Līdz šim darījumi, kuru ietvaros ārvalstu uzņēmumi iegādājas vietējo uzņēmumu kapitāla daļas, ir veidojuši mazāk nekā pusi no visas M&A aktivitātes Baltijas valstīs, bet šī proporcija var mainīties, ņemot vērā pašreizējos tirgus apstākļus, jo Baltijas valstis ierindojas starp visstraujāk augošajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm,» atzina «KPMG Baltics» Darījumu atbalsta nodaļas direktore Jūlija Māsāne-Ose.

Viņasprāt, nebūtu pārsteigums, ja šogad ASV uzņēmumi iegādātos dažus Baltijas valstu uzņēmumus, jo ASV ekonomikas atlabšanas tempi ir strauji un akciju tirgus indeksi ir nebijuši augsti. «Tomēr viens no ierobežojošajiem faktoriem ir Baltijas valstu tirgu izmērs. Lai kļūtu pievilcīgi investoriem,

Baltijas valstu uzņēmumiem jābūt ievērojamiem spēlētājiem vietējā tirgū, jābūt gataviem darboties globāli

vai jāpiedāvā unikāli produkti vai tehnoloģijas,» norādīja Māsāne-Ose.

Paredzams, ka darījumu aktivitāti 2015.gadā ietekmēs arī Latvijai specifiskie apstākļi.

«Ģeopolitiskā situācija varētu sekmēt vietējā tirgus konsolidāciju

un palielināt noslēgto darījumu skaitu. Pārtikas (īpaši piena produktu) ražotāji, kuri ir lielā mērā atkarīgi no eksporta uz Krieviju, varētu apsvērt iespējas konsolidēt savu darbību, lai gūtu izmaksu sinerģiju. Tajā pašā laikā investoriem no Krievijas, kas vēsturiski ir bijuši diezgan aktīvi Latvijā, Krievijas rubļa vērtības krišanās dēļ būs arvien sarežģītāk slēgt darījumus. Konsolidācijas iespējas saglabāsies arī vairākās citās nozarēs ar salīdzinoši zemu koncentrāciju, piemēram, IT un telekomunikācijas, medikamentu izplatīšana, celtniecība,» norādīja Māsāne-Ose.

«KPMG» pētījumā secināts, ka lielākais darījumu apjoma pieaugums šogad ir paredzams tehnoloģiju uzņēmumiem, savukārt samazinājums ir sagaidāms enerģētikas nozarē. «Arī Latvijā 2014. gads bija ļoti veiksmīgs ieguldījumiem jaunizveidotos tehnoloģiju uzņēmumos. Ieguldījumus saņēma tādi Latvijas uzņēmumi kā «Infogram», «Cobook», «Mailigen» un «Roamer«. Pretrunīgi vērtēto sociālo tīklu «Ask.fm», kuram pēc dažām aplēsēm ir 180 miljoni lietotāju, iegādājās «IAC«. Turklāt «Infogram» iegādājās konkurējošu Brazīlijas uzņēmumu «Visualoop», tādējādi palielinot savu globālo klātbūtni un kļūstot par vienu no retajiem Latvijas uzņēmumiem, kas 2014.gadā ir veikuši ieguldījumus ārvalstīs. Sagaidāms, ka šīs 2014.gada optimistiskās tendences tehnoloģiju nozarē Latvijā saglabāsies arī 2015.gadā,» atzīmēts pētījumā.

Savukārt enerģētikas uzņēmumu finanšu situācija ir nestabilāka, un to ietekmē galvenokārt dabas resursu cenu samazināšanās un stingrais regulējums enerģētikas nozarē. «E.On Ruhrgas International GmbH», kas plāno pārdot savus 47,2% «Latvijas Gāzes» akciju, varētu sastapties ar arvien lielākām grūtībām atrast pircējus tām, ja netiks samazināta cena - 2014. gada vidū «E.On Ruhrgas» piedāvāja Latvijas valdībai atpirkt šīs akcijas par 220 miljoniem eiro. Ja šis darījums izdosies, tas varētu kļūt par vienu no svarīgākajiem darījumiem 2015.gadā, teikts pētījumā.

KPMG ir starptautisks biznesa konsultantu kompāniju tīkls, kas sniedz audita, revīzijas, nodokļu un konsultāciju pakalpojumus. KPMG darbojas 155 valstīs un visā pasaulē nodarbina 155 tūkstošus strādājošo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu