Lauksaimnieki: graudaugu sējumiem šobrīd laika apstākļi ir sevišķi labvēlīgi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ziemāju sējumiem Latvijā šobrīd laika apstākļi ir sevišķi labvēlīgi un gaidāmā raža nav apdraudēta, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs, agronoms Oskars Balodis teica, ka patlaban laika apstākļi graudaugu sējumiem ir sevišķi labvēlīgi. «Pagaidām viss ļoti labi izskatās, viss ir cerīgi. (..) Pagaidām ir pat pārāk labi.

Ja tagad iestātos pavasaris, tā būtu izcila [raža], bet vēl priekšā ir divi mēneši,»

sacīja Balodis, piebilstot, ka sējumus no sala pasargā sniegs.

Vienlaikus viņš piebilda, ka arī kailsals patlaban nerada bažas par iespējamu apdraudējumu sējumiem. «Šobrīd kailsala vairs nekur īpaši nav, jo ir sniegs. Zemgalē ir diezgan smuks sniegs, pat Kurzemē ir neliela sniega kārtiņa. Pirms kāda laika bija kailsals, kas radīja bažas, bet pēdējās nedēļas laikā kopš iestājās sals uzsniga, kas ir labi,» sacīja LLKC Augkopības nodaļas vadītājs, piebilstot, ka pēc pašreizējām prognozēm sējumiem labvēlīgi laika apstākļi saglabāsies visu janvāri.

Balodis norādīja, ka

sējumiem izšķirošākie mēneši ir marts un aprīlis

. «Martā, kad pa dienām ir plusi, viss atkūst, naktīs ir mīnusi un viss atkal piesalst, tad augiem noteikti ir lielāks stress un tie ir iztērējuši visas barības vielas, līdz ar to grūtāk ir izturēt mīnusus,» sacīja LLKC Augkopības nodaļas vadītājs.

LLKA valdes priekšsēdētājs un «Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvās sabiedrības» vadītājs Indulis Jansonssacīja, ka patlaban sniegs ir pietiekami biezā kārtā un ir arī sals, līdz ar to ziemošana norit labi. «Viss ir normas robežās un, kā es saku, vienmēr visu izšķirs kaut kādi kritiskie brīži tuvāk pavasarim,» sacīja Jansons, piebilstot, ka nākamā gada ražu lielā mērā ietekmēs laika apstākļi martā un aprīlī.

Neraugoties uz salu, graudaugu sējumiem laika apstākļi janvāra sākumā nekaitēja un ziemošana noritēja labi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu