Asociācija prasa apturēt vēl viena ārvalstu nelegālā kredītdevēja darbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede / LETA

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija prasa Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) apturēt vēl viena nelegālā kredītdevēja darbību, kurš kreditēšanas pakalpojumus no ārvalstīm sniedz interneta vietnē «www.creditday.eu».

Šajā vietnē norādīts, ka pakalpojumu sniedz uzņēmums «ARJ GROUP s.r.o.», kurš piedāvā nelielus patēriņa kredītus Čehijas un Latvijas pilsoņiem saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu par patēriņa finanšu pakalpojumu tālpārdošanu. «ARJ GROUP s.r.o.» piešķir aizņēmumus un pieņem maksājumus caur aģentūru UAB «EVP International», teikts mājaslapā.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pauž pateicību klientiem, kuri informēja par vietni «www.creditday.eu» un citiem gadījumiem. Asociācija veiks informācijas pārbaudi un informēs PTAC.

«Saņemto informāciju par nelegālajiem kredītdevējiem vērtējam kā satraucošu signālu nelegālā tirgus ienākšanai Latvijā, kas var radīt nopietnu apdraudējumu patērētāju interesēm. Mūs satrauc arī tas, ka PTAC ļoti vieglprātīgi izturas pret šī jautājuma risināšanu - nelegālie kredītdevēji ir ēnu ekonomika. Neveicot nekādas darbības nelegālo kredītdevēju apkarošanai, PTAC skaidri pasaka, ka valstī ēnu ekonomika ir pieņemama. Turklāt PTAC galvenā funkcija, kas ir patērētāju interešu aizsardzība, vispār netiek īstenota,» paziņojumā medijiem raksta Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Asociācija uzskata - ja PTAC nav resursu vai instrumentu, lai cīnītos ar nelegālo tirgu, tad jautājums ir jārisina politiskā līmenī. «Ir jau, protams, viegli legālajam biznesam uzlikt neadekvātu regulējumu, bet jāatceras, ka jebkura valsts iejaukšanās tirgus ekonomikā rada blakus efektus. Un viens no tiem ir nelegālais tirgus. Lombardi tam ir labs piemērs - šobrīd Latvijā strādā vismaz 24 nelegālie lombardi, ar kuriem valsts netiek galā. Ierobežot pakalpojumu sniegšanu internetā būs vēl grūtāk,» norāda Fromane. Viņa vērš uzmanību, ka nelegālie pakalpojumu sniedzēji nemaksā ne nodokļus, ne pakļaujas normatīvajam regulējumam.

Asociācija mudina PTAC informēt sabiedrību par nelegālajiem kredītdevējiem.

Janvāra pirmajā pusē Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija aicināja PTAC apturēt nelegāla Lietuvas pilsonim piederoša, Čehijā reģistrēta uzņēmuma darbību, kurš Latvijā strādā ar domēnu «www.creditor.lv» un izsniedz patēriņa kredītus. Neskatoties uz to, ka nelegālais kredītdevējs ir apturējis kredītu izsniegšanu līdz 28.janvārim, interneta vietne joprojām darbojas, tādējādi maldinot patērētājus Latvijā, norāda Nebanku kredītdevēju asociācija.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 70% no kopējās nozares tirgus daļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu