LIKTA: aizvadītais gads IKT jomā bijis ļoti produktīvs un veiksmīgs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Aizvadītais gads informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomā bijis ļoti produktīvs un veiksmīgs, aģentūrai BNS atzina Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

«Nozares apmēri tiek kāpināti jau daudzus gadus, ieskaitot ekonomiskās krīzes laiku, tā stimulē visas mūsu tautsaimniecības attīstību un kļuvusi par vienu no būtiskākajām Latvijas eksporta veidotājām,» sacīja Bāliņa.

Pēc viņas teiktā, arī diskusijas starp IKT nozari un atbildīgajām valsts iestādēm par izmaiņām izglītības sistēmā ir vainagojušās ar panākumiem. «Pirmkārt, ir panākta vienošanās ar valdību par to, lai 2016.gadā vidusskolēniem būtu piloteksāmens fizikā un ķīmijā, turklāt papildus pilnveidojot šo mācību priekšmetu saturu, kā arī ceļot pedagogu kvalifikāciju. Esam pārliecināti, ka, realizējot šis komponentes, arī skolēniem parādīsies lielāka interese par eksaktajiem mācību priekšmetiem, kas, savukārt, būs nopietns ieguvums arī IKT nozarei,» teica Bāliņa.

Tāpat viņa norādīja, ka saņemts atbalsts saistībā ar informātikas standarta un mācību programmu atjaunošanu - pēc Izglītības un zinātnes ministrijas plāniem, atsevišķu mācību priekšmetu «Datoriku» varētu ieviest no 4.-6. klasei, savukārt no 7.-9.klasei jau paredzot mācību programmu ar programmēšanas elementu apguvi. «No nākamā gada informātikas apgūšanai būtu sagatavoti arī programmu paraugi, kas dotu dažādas iespējas skolām izvēlēties mācību veidu. Pilotprojekts sāktos nākamgad, bet 2018./2019.mācību gadā datorprasmju apguve jau sākumskolā varētu kļūt par kompetenču pieejā balstītu standartu,» klāstīja asociācijas prezidente.

Bāliņa uzsvēra, ka gaidāmās pozitīvās pārmaiņas izglītības sistēmā ir ļoti svarīgas, jo pēc LIKTA prognozēm nozares izaugsmi joprojām ierobežos jaunu IKT speciālistu pieejamība. Tādēļ LIKTA turpinās sniegt savus priekšlikumus un atbalstu, kā arī sagaidām nopietnu valsts atbalstu, lai panāktu uzlabojumus izglītības jomā, nodrošinātu profesionālās orientācijas un karjeras izvēles atbalsta pasākumus, kā arī veidotu elastīgākas apmācības programmas bezdarbnieku pārkvalifikācijai," viņa teica.

LIKTA aptver elektronikas, datoru aparatūras un programmatūras kompānijas, telekomunikāciju uzņēmumus un pakalpojumu sniedzējus. LIKTA mērķis ir veicināt informācijas sabiedrības izveidi un nozares attīstību Latvijā. LIKTA apvieno vairāk nekā 220 biedrus − nozares organizācijas, kā arī individuālos biedrus un asociācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu