Savienība: Krievijas tirgus zivju pārstādes uzņēmumiem ir jāsaglabā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede / LETA

Krievijas tirgus zivju pārstādes uzņēmumiem ir jāsaglabā, piektdien LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja Latvijas Zivrūpnieku savienības (LZS) prezidents Didzis Šmits.

«Neviens nekur projām [no Krievijas tirgus] neiet un neies. Mums ir dažādi uzdevumi - viens uzdevums ir Krievijas tirgu saglabāt, jo tas ir ļoti labs tirgus, kad ir mierīgi laiki, bet paralēli ir jāiet arī citos tirgos,» teica Šmits.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka šobrīd situācija ir problemātiska, jo Krievijas partneriem ir arvien sarežģītāk pildīt līgumu nosacījumus un arī norēķināties.

«Skaidrs, ka ražošanas apmērus neviens [zivju pārstādes uzņēmums] nekāpinās. Viens vieds [kā pārciest krīzi] ir kā «Ventspils zivju konservu kombināts» - uz brīdi pieturēt ražošanu, sagaidīt stabilizāciju un tad atsākt ražot. Katram ir sava stratēģija - kāds, varbūt, no trijām maiņām pāries uz divām, kāds no divām uz vienu, kāds strādās, uzņemoties risku strādāt ar zaudējumiem, lai saglabātu tirgus vietu,» teica Šmits.

Viņš arī atzīmēja, ka pirms 1998.gada krīzes Latvijas zivrūpniekiem Krievijas tirgus veidoja tuvu 90%, bet šobrīd tie ir nepilni 50%.

Tāpat Šmits norādīja, ka 90.gadu vidū Latvijas zivrūpnieki produkciju eksportēja uz pāris valstīm, laikā, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā produkcija tika realizēta apmēram 30 valstīs, bet šobrīd - vairāk nekā 60 valstīs.

«Ir lietas, ko mēs arī nebijām plānojuši, piemēram, ka šprotes var pārdot arī Francijā lielveikala tīklā,» piebila Šmits, atzīmējot, ka uzņēmumi eksporta tirgos pārdod ne tikai savu tradicionālo produkciju, bet piedāvā arī produktus, ko lieto attiecīgās valsts iedzīvotāji.

LZS biedri ir astoņi Latvijas zivju konservu ražotāji. Uzņēmumu kopējais apgrozījums 2013.gadā pārsniedza 140 miljonus eiro. 2013.gadā salīdzinājumā ar 2012.gadu, LZS ražošanas un eksporta apmēri pieauga par 12%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu