«Latvenergo» peļņa deviņos mēnešos sasniedz 30 miljonus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

AS «Latvenergo» koncerna ieņēmumi 2014.gada deviņos mēnešos ir 748,9 miljoni eiro un peļņa – 30 miljoni eiro, liecina uzņēmuma finanšu pārskats, kas iesniegts «Nasdaq Riga».

2013.gada deviņos mēnešos uzņēmuma ieņēmumi bija 819,1 miljons eiro un tika gūta 32,9 miljonu eiro peļņa.

Negatīvi koncerna rezultātus galvenokārt ietekmēja mazāka Daugavas HES izstrāde, savukārt «Latvenergo» koncerna negūtie ieņēmumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulēto tarifu Latvijā 2014.gada deviņos mēnešos veido 37,6 miljoni eiro (2013.gadā kopumā – 44,2 miljoni eiro).

2014.gada deviņos mēnešos veiktas investīcijas 114,6 miljonu eiro apmērā. Lai uzlabotu tīkla pakalpojumu kvalitāti un tehniskos rādītājus, «Latvenergo» koncerns lielāko investīciju apjomu investē tīklu aktīvos – 2014.gada deviņos mēnešos investīciju apjoms tīklu aktīvos sasniedz 75% no kopējām investīcijām.

Būtisks koncerna investīciju apjoms tiek veikts videi draudzīgos un apkārtējo vidi uzlabojošos investīciju projektos. Gandrīz desmit miljoni eiro 2014.gada deviņos mēnešos ir ieguldīti Daugavas hidroagregātu rekonstrukcijā, rūpējoties par videi drošu saimniecisko darbību un efektīvu ūdens resursu izmantošanu.

«Latvenergo» koncerna tirgus daļa pārsniedz trešo daļu no kopējā Baltijas elektroenerģijas patēriņa – pārdotās elektroenerģijas apjoms palielināts par 7%, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu un sasniedz 6477 gigavatstundas (GWh).

No kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģijas apjoma lielākā daļa jeb 80% ir pārdoti atvērtā elektroenerģijas tirgū, savukārt par regulētu elektroenerģijas tarifu Latvijā – 20%. «Latvenergo» koncerna pārdotās elektroenerģijas apjoms Latvijā ir 4109 GWh, Lietuvā – 1393 GWh un Igaunijā – 975 GWh. Visbūtiskākais pārdotās elektroenerģijas apjoma pieaugums ir ārpus Latvijas – mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoms Lietuvā un Igaunijā 2014.gada deviņos mēnešos ir palielināts par 47% un veido vairāk nekā trešo daļu no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā apjoma.

«Mērķtiecīgi strādājam Baltijas tirgū, tādēļ arvien vairāk juridisko klientu, kā arī mājsaimniecības kaimiņzemēs par sev pievilcīgāko ir atzinušas «Elektrum» piedāvājumu. Mūsu klienti Igaunijā un Lietuvā novērtē klientu apkalpošanas servisa pieejamību, kvalitāti, kā arī uzņēmuma stabilitāti un prognozējamību ilgtermiņā. Rezultātā kaimiņvalstīs šogad ir nozīmīgi audzis gan pārdotās elektroenerģijas apjoms, gan klientu skaits,» norāda «Latvenergo» komercdirektors Uldis Bariss.

Patlaban Igaunijā mājsaimniecību skaits, kam «Elektrum» piegādā elektrību jau ir aptuveni 28 000, un piegādātās elektroenerģijas apjoms mājsaimniecībām šī gada deviņos mēnešos vairāk nekā divas reizes pārsniedz iepriekšējā gada līmeni. Savukārt «Elektrum» juridisko klientu skaits Igaunijā un Lietuvā šī gada septembrī pārsniedza 6000, kas gada griezumā ir pieaugums vairāk nekā uz pusi.

No 2014.gada vidus «Latvenergo» koncerns visu saražoto elektroenerģiju piedāvā «Nord Pool Spot» biržā, tādējādi vairākas reizes palielinot elektroenerģijas piedāvājumu un likviditāti Latvijas tirdzniecības apgabalā.

Kopumā 2014.gada deviņos mēnešos «Latvenergo» koncerna elektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjoms ir 2688 GWh, kas ir par 29% mazāk nekā 2013.gada deviņos mēnešos. 2014.gads Daugavas ūdens pieteces ziņā ir zemākais, kāds novērots pēdējo desmit gadu laikā. Līdz ar to šajā gadā izstrāde Daugavas HES ir 1597 GWh, kas ir par 33% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

2014.gada augustā ekspluatācijā tika nodota investīciju projekta «Kurzemes loks» posma Grobiņa–Ventspils jaunā 330 kilovoltu (kV) elektropārvades līnija. Investīciju projekta «Kurzemes loks», kas ir daļa no starptautiskā energoinfrastruktūras attīstības projekta «NordBalt», ietvaros tiek veikta Latvijas rietumu reģiona pārvades tīkla stiprināšana ar jaunām 330 kV elektropārvades līnijām.

Modernu un videi draudzīgu tehnoloģiju izvēle ir koncerna pastāvīga prioritāte, teikts pārskatā. Viens no ES enerģētikas un klimata politikas mērķiem, kas noteikti arī Latvijas politikas plānošanas dokumentos, ir veicināt atjaunīgo energoresursu izmantošanu, saudzējot apkārtējo vidi un panākot oglekļa dioksīda (CO2) emisiju samazināšanos.

Ņemot vērā, ka Latvijas rietumu daļā ir vislielākais vēja potenciāls valstī, tad pēc projekta «Kurzemes loks» posma izbūves ir iespēja nodrošināt vēja elektrostaciju un citu atjaunīgo energoavotu (lielāku jaudu) pieslēgumus, veicinot atjaunīgo energoresursu integrēšanu elektroenerģijas tirgū. Tāpat elektropārvades tīklu attīstība sniedz iespēju diversificēt elektroenerģijas piegādes avotus un efektīvāk ekspluatēt ražošanas iekārtas.

«Kurzemes loks» ir nozīmīgs nacionālais enerģētikas projekts, kas sniegs iespēju nākotnē izmantot Lietuvas–Zviedrijas jūras kabeļa «NordBalt» darbību, lai importētu lētāku elektroenerģiju no Ziemeļvalstīm.

Projekta «Kurzemes loks» kopējās izbūves izmaksas plānotas aptuveni 220 miljonu eiro apmērā, un projektu plānots pabeigt 2019.gadā. Kopumā līdz 2014.gada 30.septembrim projektā investēti 94,8 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu