Ziņojums: Latvijas un Krievijas attiecību pasliktināšanās gadījumā transporta nozares zaudējumi var sasniegt vienu miljardu eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Latvijas un Krievijas attiecību pasliktināšanās gadījumā transporta nozares zaudējumi var sasniegt vienu miljardu eiro, šodien valdību informēja Ekonomikas ministrija (EM).

Informatīvajā ziņojumā par pasākumiem Krievijas ekonomisko sankciju negatīvo seku mazināšanai EM norādīja, ka saskaņā ar Satiksmes ministrijas novērtējumu attiecību ar Krieviju pasliktināšanās gadījumā pastāv risks zaudēt eksporta pakalpojumu apjomu tuvu pie viena miljarda eiro. Tas tieši skartu dzelzceļa nozari, ostu termināļus, autopārvadātājus, maģistrālo naftas un naftas produktu cauruļvadu jomu, kā arī pakalpojumu sniedzējus. Krievijas ieviestā embargo atsevišķiem lauksaimniecības produktiem sekas izjūt autopārvadātāji Latvijā, jo īpaši mazās autopārvadātāju kompānijas ar salīdzinoši mazu autoparku.

Saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām Latvijas refrižeratoru autoparkam liegti 12,4% (13 765 autopārvadājumi) pārvadājumu no kopējiem uz Krieviju veiktajiem 111 011 pārvadājumiem.

Naudas izteiksmē netiks saņemti aptuveni 20,5 miljoni eiro.

Pēc asociācijas «Latvijas auto» rīcībā esošās informācijas autotransporta uzņēmumu līzinga maksājumi veido 34% no starptautiskā komercpārvadājumu frakta cenas, līdz ar to uzņēmējiem būs jākompensē zaudējumi no saviem līdzekļiem, kas veido aptuveni septiņus miljonus eiro.

Patlaban Latvijas ostu kravu apgrozījuma statistika nenorāda uz nopietnu Krievijas ekonomisko sankciju ietekmi. Latvijas ostās šī gada desmit mēnešos ir vērojams 4,8% kravu apgrozījuma pieaugums. Savukārt VAS «Latvijas Dzelzceļš» kravu pārvadājumi vēl ir ar 1,7% kravu pieaugumu, bet atsevišķās kategorijās pēdējos mēnešos ir vērojams būtisks kravu kritums.

Savukārt no nozarēm

visvairāk no Krievijas noteiktā embargo cieš tieši piena nozare,

jo piena produkti, it īpaši siers, aizņēma lielāko daļu aizliegumam pakļauto Latvijas produktu eksportā. «Situācija piena nozarē kopš embargo ieviešanas ir būtiski pasliktinājusies, daudzos gadījumos tā ir kritiska,»

Zemkopības ministrijas vērtējumā oktobrī piena iepirkuma cena ir samazinājusies jau par 25%, salīdzinot ar cenu jūlijā, kas bija 293,2 eiro par tonnu. Turklāt piena pircēju sniegtie dati ļauj secināt, ka cenas samazinājuma apmēru neietekmē saimniecības lielums, kā arī tas, vai saimniecība pienu pārdod uzņēmumam, kurš ražoja produktus Krievijas tirgum, vai vietējas/reģionālas darbības mēroga uzņēmumam.

Būtiski pazeminājušās arī piena produktu tirgus cenas tiem uzņēmumiem, kuri eksportēja piena produktus uz Krieviju, kas arī neļauj pārstrādes uzņēmumiem uzturēt piena iepirkuma cenu. Piemēram, kā liecina šo uzņēmumu sniegtā informācija, vājpiena pulverim cena pazeminājusies līdz 35%, sieriem līdz 20%, sviestam līdz 19%.

Arī cūkgaļas nozarē Latvijā saasinās situācija, jo Krievijas embargo netiešā ietekme patlaban pastiprina Āfrikas cūku mēra dēļ noteikto gaļas aprites ierobežojumu radītās problēmas. Ziņojumā norādīts, ka pašreizējais cūkgaļas iepirkuma cenas līmenis nesedz ražošanas pašizmaksu, tādēļ cūkaudzētājiem rodas ievērojamas rentabilitātes problēmas un citi finansiālie sarežģījumi.

Savukārt augļu un dārzeņu nozare kopumā Krievijas sankciju ietekmē ir cietusi tieši tirgus piedāvājuma straujā pieauguma un citu valstu produkcijas importa būtiskas palielināšanās ietekmē. Vidēji dārzeņu sektorā cena samazinājusies par 30-50% atkarībā no produkta, piemēram, kāpostu cena laikā no jūlija līdz septembrim šogad bija samazinājusies par 33%, savukārt burkānu cena - par 48%.

EM informēja, ka kopumā preces, kuras iekļautas Krievijas importa embargo sarakstā, 2013.gadā veidoja 4,5% no Latvijas kopējā preču eksporta jeb 0,2% no Latvijas iekšzemes kopprodukta.

Savukārt 2014.gada astoņos mēnešos Krievijas importa embargo sarakstā iekļauto preču īpatsvars kopējā Latvijas eksportā uz Krieviju sasniedza 7,2%. Īpatsvara pieaugums lielā mērā bija saistīts ar straujo šo preču eksporta kāpumu 2013.gada nogalē. Savukārt šogad jau no gada sākuma Krievijas importa embargo sarakstā iekļauto preču eksporta apjomi samazinājās, ko lielā mērā noteica ekonomiskās situācijas pasliktināšanās Krievijā.

Šā gada augustā Krievijas importa embargo sarakstā iekļauto preču eksporta apjomi bija caurmērā 20-25% līmenī no jūlija eksporta apjoma un Krieviju. Augustā sankcijām pakļauto preču grupu eksporta apjomi saruka visos Latvijas eksporta tirgos - ne tikai Krievijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā, pārējās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī trešajās valstīs.

Jau vēstīts, ka Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu - liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, piena un piena produktiem, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu