Vidējā piena iepirkuma cena septembrī samazinājās par 14% (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijā vidējā piena iepirkuma cena šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu ir samazinājusies par 14%, savukārt gada laikā tā kritusi par 13,6%, liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) provizoriskie dati.

Savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks norādīja, ka septembrī vidējā piena iepirkuma cena bija 233 eiro par tonnu - piena iepirkuma cenu kritums septembrī bija paredzams saistībā ar situāciju piena tirgū. Savukārt oktobrī būtiskas piena iepirkua cenu izmaiņas nav gaidāmas. «Būtiski [piena iepirkumu cenas oktobrī vairs nemainīsies], droši vien tās būs vēl drusciņ zemākas [nekā septembrī],» sacīja Šolks, piebilstot, ka piena iepirkumu cenas palēnām stabilizējas.

Vienlaikus Šolks pastāstīja, ka septembrī vidēji dienā pārstrādei iepirkts mazāks piena daudzums nekā augustā. «Pārstrādei iepirktā piena daudzums ir samazinājies proporcionāli sezonalitātei un proporcionāli pagājušā gada līmenim - tas nozīmē, ka piena pārstrādātāji praktiski pārstrādāja tādu pašu apmēru kā pērn,» sacīja LPCS valdes priekšsēdētājs.

Viņš arī norādīja, ka Latvijā piena tirgū oktobrī nav notikušas nekādas būtiskas izmaiņas, tostarp arī piena produkti no citām valstīm nav pastiprināti ienākuši. «Ir kaut kādi atsevišķi gadījumi, bet es neteiktu, ka ir jūtams baigais spiediens un konkurence. Runāt par tendenci es nevaru,» sacīja Šolks.

Tāpat viņš pastāstīja, ka ražotāji arvien meklē produkcijas realizācijas iespējas ārvalstu tirgos, taču tas nesokas tik ātri, cik gribētos. «Tas lēnām notiek, pagaidām tur nav rezultātu,» atzina LPCS valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka jaunu eksporta tirgu meklējumi ir ilgstošs process, par kura rezultātiem varēs runāt pēc gada.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka šogad augustā vidējā piena iepirkuma cena bija 272 eiro par tonnu. Savukārt 2013.gada septembrī vidējā piena iepirkuma cena bija 314,7 eiro par tonnu.

LPCS apvieno 13 piena pārstrādes uzņēmumu un četrus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 90% no Latvijā pārstrādātā piena.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu