Kirgizstānas valdībai jāmaksā Belokoņam 16,5 miljoni ASV dolāru (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Parīzē starptautiskā šķīrējtiesa pasludināja spriedumu - Kirgizstānas valdībai jāmaksā baņķierim Valērijam Belokoņam 16,5 miljoni ASV dolāru (13,04 miljoni eiro). Starptautiskās arbitrāžas lēmums ir stājies spēkā un nav pārsūdzams, informē AS «Belokon Holdings».

Prasību starptautiskajā arbitrāžā pret Kirgizstānas valdību Latvijas uzņēmējs un baņķieris Belokoņs iesniedza saistībā ar viņam piederošās Kirgizstānas kredītiestādes «Manas Bank» ekspropriāciju. Baņķieris sākotnēji prasīja kompensāciju 100 miljonu ASV dolāru apmērā.

Prasību izskatīja speciāli šim strīdam saskaņā ar Latvijas un Kirgizstānas starpā noslēgto līgumu par investīciju aizsardzību izveidota starptautiska šķīrējtiesa. Šķīrējtiesas sastāvā darbojās trīs investīciju strīdu jomā starptautiski atzīti neatkarīgi arbitri.

Izvērtējot starptautiskās arbitrāžas tiesu praksi, Belokoņs pieņēma lēmumu lūgt arbitrāžā vērtēt, vai Kirgizstānas valdībai bija jebkāds pamats bankas pārņemšanai, un lūgt kompensēt ekspropriētās bankas vērtību. Belokoņs neiesniedza prasību par grūti aprēķināmām un pierādāmām prasībām par neiegūtās peļņas un morālā kaitējuma kompensācijām.

Belokoņs ir gandarīts par starptautiskās arbitrāžas spriedumu.

2010.gada aprīlī pēc notikušās politiskās varas maiņas Kirgizstānā jaunās politiskās varas pārstāvji atņēma Belokoņam piederošo «Manas Bank».

Pēc «Manas Bank» faktiskās nacionalizācijas tās bijušo īpašnieku Belokoņu pārstāvošie advokāti «Clifford Chance» iesniedza Kirgizstānai paziņojumu par starptautiskās arbitrāžas procesa investīciju strīda atrisināšanai sākšanu. Saskaņā ar ANO Starptautiskās tirdzniecības tiesību komisijas noteikumiem šāda paziņojuma iesniegšana uzskatāma par arbitrāžas procesa sākumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu