Ventspilī plāno ražot cauruļu plates inovatīvām apkures un kondicionēšanas sistēmām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vācijas izcelsmes ražošanas uzņēmums SIA «Wasserkabel Montage Baltic», kas ir viens no potenciālajiem topošā Ventspils Tehnoloģiju centra nomniekiem, Ventspilī plāno ražot caurules inovatīvām apkures un kondicionēšanas sistēmām, informēja «Wasserkabel Montage Baltic» valdes loceklis Hanss Eberhards Šmits.

Uzņēmums plāno nomāt vairāk nekā pusi no topošā Tehnoloģiju centra platības jeb aptuveni 2272 kvadrātmetrus, kur paredzēts uzstādīt iekārtas ūdens kapilāru cauruļu plašu ražošanai no polipropilēna granulāta, kā arī izveidot montāžas iecirkni.

Polipropilēna kapilārās caurules izmanto apkures un kondicionēšanas sistēmām un tās ļauj ietaupīt līdz pat 80% enerģijas, salīdzinot ar citām tehnoloģijām, norādīja Šmits. Izmantojot šo tehnoloģiju, lai nodrošinātu vienmērīgu siltumu, nepieciešams tikai nedaudz uzsildīts ūdens. Savukārt vasarā patīkamu temperatūru telpā nodrošina pa kapilārajām caurulēm plūstošs auksts ūdens. Smalks daudzu kapilāro cauruļu tīklojums tiek iestrādāts paneļos, kas tiek iebūvēti griestos, sienās vai grīdās. Tā kā tuvu stāvošās kapilārās caurules veido lielu siltuma apmaiņas platību, vēlamais telpas klimats tiek sasniegts ātri un ar zemu enerģijas patēriņu.

Līdz nākamā gada oktobrim «Wasserkabel Montage Baltic» plāno Ventspilī izveidot 12 jaunas darba vietas, bet līdz 2018.gadam - vismaz 30 jaunas darba vietas. Iekārtu iegādē un apgrozāmajos līdzekļos uzņēmums plānojis investēt 2,2 miljonus eiro.

Kā skaidroja Šmits, ražotnē izmantos vietējo darba spēku un darbinieki tiks apmācīti instalēt šīs apkures un kondicionēšanas sistēmas būvobjektos.

Līdz šim visā pasaulē šīs sistēmas ir instalētas apmēram četru miljonu kvadrātmetru platībā. Kā norādīja Šmits, sistēmas paredzamais darbības ilgums ir 50 gadi, bet garantijas laiks - no 10 līdz 15 gadiem. Šīs sistēmas varot izmantot jebkurā ēkā - gan industriālās būvēs, gan birojos, gan dzīvojamās mājās, turklāt ne tikai jaunbūvēs, bet arī tagadējo ēku rekonstrukcijā.

Kā ziņots, šodien topošā Ventspils Tehnoloģiju centra pamatos tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākotnei.

«Wasserkabel Montage Baltic» ir tikai viens no potenciālajiem Tehnoloģiju centra nomniekiem. Pieteikšanās telpu nomai turpinās. Tehnoloģiju centrā vēl pieejamas nomas platības diviem ražošanas uzņēmumiem - 500 un 1500 kvadrātmetru.

Tehnoloģiju centra ēka top Ventspils Augsto tehnoloģiju parka teritorijā, un tā papildinās pašreizējo ražošanas un biroju ēku kompleksu.

Tehnoloģiju centru būvē SIA «Ostas celtnieks» pēc Ventspils brīvostas pārvaldes pasūtījuma. Kopējās būvniecības izmaksas plānotas ap 3,8 miljoniem eiro, no kuriem 38% segs Eiropas Reģionālās attīstības fonds. Aizdevumu centra būvniecībai sniedz «Pohjola Bank» filiāle Latvijā.

Tehnoloģiju centra ražošanas ēka 4200 kvadrātmetru platībā būs piemērota mašīnbūves, metālapstrādes, ķīmiskās rūpniecības, kā arī liela gabarīta izstrādājumu ražotājiem.

Ražošanas ēku būvniecības projekts tiek īstenots Eiropas Savienības līdzfinansējuma programmā «Atbalsts ieguldījumiem ražošanas telpu izveidei vai rekonstrukcijai», ko administrē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Finansējuma piesaistes nosacījumi paredz, ka 12 mēnešu laikā pēc projekta pabeigšanas jārada vismaz 20 jaunas darba vietas, 36 mēnešu laikā vismaz 50 jaunas darba vietas, bet 10 gadus pēc projekta pabeigšanas ražošanas telpas tiek izīrētas vismaz trim savstarpēji nesaistītiem apstrādes rūpniecības komersantiem.

Ar minētās ES programmas atbalstu Ventspilī norit ne tikai Tehnoloģiju centra, bet arī Elektronikas centra būvniecība. Abas ēkas papildinās Ventspils Augsto tehnoloģiju parku, kur jau aktīvi strādā tādi uzņēmumi kā «Ventspils elektronikas fabrika», «Squalio», «EuroLCDs» un citi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu