Tranzīta un loģistikas jomas uzņēmējiem gaidāmi vairāki atvieglojumi (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ar mērķi mazināt Krievijas ekonomisko sankciju sekas tranzīta un loģistikas jomā Satiksmes ministrija ir izvirzījusi virkni priekšlikumu, kas atvieglotu šajās jomās strādājošo uzņēmēju darbību. Finanšu ministrija (FM), izvērtējot šos priekšlikumus, norāda, ka daļa no tiem ir atbalstāma, tomēr ir nepieciešamas turpmākās diskusijas ar nozares ekspertiem par to ietekmi.

FM vērš uzmanību uz to, ka iesniegtajiem priekšlikumiem nav tiešas saistības ar Krievijas noteiktajām sankcijām un to sekām.

Šodien Ministru kabineta (MK) sēdē tika skatīti arī vairāki noteikumu projekti, kas atvieglos tranzīta un loģistikas jomas uzņēmēju darbību. Valdība nolēma pieņemt sagatavotos noteikumu projektus un uzdeva Valsts kancelejai sagatavot tos parakstīšanai.

Grozījumi noteikumos par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem paredz, ka komersantiem, kuri ir akcīzes preču noliktavu turētāji un vienlaikus ir saņēmuši atzītā komersanta statusu, būs piemērojami tādi paši akcīzes nodokļa vispārējā nodrošinājuma apjoma samazināšanas atvieglojumi kā komersantiem, kuri ir Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieki.

Tāpat komersantiem, kuri ir akcīzes preču noliktavu turētāji, būs iespēja akcīzes nodokļa vispārējā nodrošinājuma apjomu samazināt par 90% no maksimālā iespējamā nodokļa parāda, kas var rasties par taksācijas periodā veiktajām darbībām, ne tikai attiecībā uz alkoholisko dzērienu ražošanu, apstrādi vai pārstrādi, bet arī uz «preču marķēšanu», ievērojot noteiktus nosacījumus.

Savukārt grozījumi noteikumos par vienkāršoto deklarēšanu un vietējo muitošanu, atzītā nosūtītāja un atzītā saņēmēja statusu, vienoto atļauju un atzītā komersanta sertifikātu paredz atvieglot preču muitošanu, vienkāršoto deklarēšanu, atļaujot izmantot arī tiem preču veidiem, kuriem bija noteikti ierobežojumi.

Savukārt komersantiem, kuri izmanto vietējo muitošanu, tiek paātrināta preču izlaišana, jo, iesniedzot vietējās muitošanas paziņojumu, sistēma veic automātisku riska analīzi un komersants vienas minūtes laikā saņem automātisku preču izlaišanas apstiprinājumu gadījumos, ja riska analīzes rezultātā netiek veikti muitas kontroles pasākumi.

Noteikumu projekts par muitas procedūras - tranzīts - piemērošanas kārtību paredz to, ka komersantiem, kuri saņems pilnvarotā TIR nosūtītāja atļauju, būs iespējams operatīvāk noformēt TIR procedūras piemērošanu, efektīvāk izmantot komersantam pieejamos darbaspēka un finansiālos resursus, kā arī samazināt administratīvo slogu.

Valdība arī uzdeva FM iekļaut jaunajā Muitas likumā FM 2014.gada 3.jūlija instrukcijā «Muitas lietu jomā izmantotā nosacījuma «smagi, nopietni vai atkārtoti muitas vai nodokļu noteikumu pārkāpumi» piemērošanas instrukcija» noteiktos kritērijus un likumprojektu iesniegt līdz 2015.gada 30.decembrim izskatīšanai MK sēdē.

Tāpat FM uzdots sagatavot informatīvo ziņojumu par dažādu statusu (muitas, akcīzes un kopienas preču) noliktavu apvienošanai un iesniegt līdz 2015.gada 1.oktobrim izskatīšanai MK sēdē.

Valdība FM arī uzdeva izstrādāt grozījumus normatīvajos aktos pievienotās vērtības nodokļa jomā fiskālā pārstāvja darbības Latvijā nosacījumu atvieglošanai un iesniegt līdz 2015.gada 30.decembrim izskatīšanai MK sēdē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu