«Aldara» porteris ieguvis zeltu prestižā konkursā Eiropā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Alus darītavas AS «Aldaris» brūvētā alus šķirne «Porteris» ir atzīta par 2014.gada labāko stiprā portera alus šķirni Eiropā, iegūstot augstāko novērtējumu - zelta medaļu - prestižajā «World Beer Awards» konkursā, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Konkurss notiek kopš 1996.gada, un tajā piedalās simtiem alus šķirņu ražotāju no visas pasaules. Sākot ar 2006.gadu, balvas tiek pasniegtas 91 kategorijā. Zelta, sudraba un bronzas medaļas tiek piešķirtas katrā alus kategorijā labākajām alus šķirnēm.

«Vērtēšana bija visai skrupuloza un konkurence liela. Vairāku desmitu cilvēku liela ekspertu komanda alus šķirnes vērtēja aklajā degustācijā, pievēršot uzmanību tādām niansēm kā krāsa, smarža, putas un garša,» atzina «Aldara» galvenais meistars Valdis Čunka.

Viņš arī norādīja, ka «Aldara» stiprā portera brūvēšanas tehnoloģija ir unikāla, jo tiek izmantota īpašu sastāvdaļu kombinācija - karameļu iesals, apiņi un īpašas pakāpes norūgums.

Tāpat alus meistars atzina, ka patlaban darītavā tiek gatavots jauns alus - 24 mēnešu nogatavināts porteris, kurš pārdošanā nonāks nākamā gada nogalē. Kopumā ir sabrūvēti un patlaban tiek nogatavināti 40 000 litru šī īpašā alus.

Kā ziņots, «Aldara» apgrozījums 2013.gadā bija 36,3 miljoni eiro salīdzinājumā ar 36,4 miljoniem iepriekšējā gadā. Savukārt zaudējumi bijuši 2,6 miljoni eiro salīdzinājumā ar 3,9 miljonu eiro rādītāju 2012.gadā.

2013.gadā «Aldaris» aizņēmis 30% no kopējā alus tirgus.

2013.gada septembrī «Aldaris» paziņoja, ka Latvijā koncentrēsies uz ekskluzīvo augstākās kvalitātes un «Premium» alus šķirņu brūvēšanu, tādēļ PET ražošana pārcelta ārpus Latvijas uz «Carlsberg» grupas alus darītavām Lietuvā un Igaunijā. Uzņēmums atlaida 10% no 270 darbiniekiem, izmaksājot kompensācijas un vienlaikus piedāvājot darba iespējas Lietuvas un Igaunijas filiālēs.

Šogad maijā «Aldaris» atklāja atjaunoto vēsturisko alus darītavu un iepazīstināja ar pirmajām trim tajā darītajām ekskluzīvajām šķirnēm. Vēsturiskajā brūzī investēti apmēram divi miljoni eiro, un tajā brūvē ekskluzīvās alus šķirnes 0,5 litru un 0,33 litru stikla pudelēs, kā arī mucās.

«Aldaris» dibināts 1865.gadā, un ir Dānijas alus ražotāja «Calsberg» grupas uzņēmums. «Carlsberg» kontrolē uzņēmumu «Baltic Beverages Holding», kam pieder 19 alus darītavas septiņās Austrumeiropas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu