Premjere: visa informācija par bankas «Citadele» pārdošanu varētu būt zināma nedēļas laikā (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Visa informācija par bankas «Citadele» pārdošanu varētu būt zināma nedēļas laikā, pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes, komentējot Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) aicinājumu skaidrot pārdošanas procesu, sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma («Vienotība»).

«Mēs sagatavosim informāciju par visu procedūru. Diemžēl līdz galam informēt [šobrīd], kamēr nav parakstīts līgums, nav iespējams, jo investori nepiekrīt tam,» viņa teica.

Straujuma norādīja, ka valdība vēlas nedēļas laikā parakstīt līgumu ar investoriem par bankas pārdošanu, lai sabiedrībai būtu zināma precīza informācija gan par darījuma summu un nosacījumiem, gan arī par investoriem. «Mēs gribētu noslēgt līgumu šonedēļ, lai izslēgtu jebkādas manipulācijas,» pauda valdības vadītāja.

Viņa piebilda, ka darījuma summa var gan pieaugt, gan samazināties - atkarībā no bankas gada pārskata.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka ZZS valde aicināja Straujumu skaidrot bankas «Citadele» pārdošanas darījumu, lai neturpinātos dažādas spekulācijas un netiktu izplatīta maldīga informācija. «Šobrīd ap valstij piederošo bankas akciju pārdošanas darījumu ir savijies noslēpumu plīvurs. Tas rada augsni dažādām nevajadzīgām spekulācijām, ļauj izteikt dažādus apgalvojumus. Valdībai iespēju robežās nekavējoties jāsniedz detalizēta informācija, lai kliedētu šobrīd sabiedrībā pastāvošās bažas,» uzsvēra ZZS.

Starptautiskā ASV investoru grupa atbilstoši valdības 16.septembra lēmumam varēs iegādāties šobrīd Latvijas valstij piederošos 75% bankas «Citadele» akciju, tajā skaitā starptautisko investoru grupā ietilpst ASV fonds «Ripplewood Holdings», kas plāno iegādāties 25% bankas akciju. Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) plāno saglabāt īpašumā 25% bankas akciju.

Banka «Citadele» dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās «Parex bankas» operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par «Parex bankas» restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no «Parex bankas» tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – «Citadele», bet «Parex banka» sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

Atbilstoši iepriekš valdībā apstiprinātajam restrukturizācijas plānam bankas «Citadele» pārdošanas galīgais termiņš ir 2014.gada beigas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu