IeM: strauji pieaudzis termiņuzturēšanās atļauju pieprasījumu skaits no Ķīnas investoriem (12)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Sākot no pagājušā gada strauji pieaudzis termiņuzturēšanās atļauju pieprasījumu skaits no Ķīnas investoriem, sagatavotajā informatīvajā ziņojumā secinājusi Iekšlietu ministrija (IeM).

Dati liecina, ka 2010.-2012.gadā kopā tika saņemti 136 termiņuzturēšanās atļauju pieteikumi no Ķīnas, savukārt 2013.gadā un 2014.gada pirmajā pusgadā – 789, tādējādi

Ķīna kļuvusi par otro nozīmīgāko investoru izcelsmes valsti pēc Krievijas.

Kopumā termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā pieprasījuši 41 valsts pilsoņi. Ņemot vērā Latvijas ģeogrāfisko izvietojumu, vēsturi un ar daudzām trešajām valstīm salīdzinoši augsto dzīves līmeni, Imigrācijas likuma normas 90% gadījumu piesaistījušas investorus no valstīm, kas atrodas bijušās Padomju Savienības teritorijā. Termiņuzturēšanās atļauju pieprasījumi saņemti arī no Ķīnas, Izraēlas un ASV investoriem.

No šā gada 1.septembra stājās spēkā Imigrācijas likuma grozījumi, kas paredz paaugstināt darījumu slieksni, no kura nerezidentiem var piešķirt uzturēšanās atļauju. Ārvalstnieks uzturēšanās atļauju uz laiku līdz pieciem gadiem varēs saņemt, ja būs iegādājies un viņam piederēs viens apbūvēts nekustamais īpašums, kura vērtība ir ne mazāka kā 250 tūkstoši eiro iepriekšējo 150 tūkstošu eiro vietā, bet no 50 tūkstošiem līdz 80 tūkstošiem eiro palielināta nekustamā īpašuma minimālā kadastrālā vērtība.

Likuma grozījumi paredz veikt iemaksu valsts budžetā piecu procentu apmērā no iegādājamā nekustamā īpašuma vērtības, ārzemniekam pieprasot pirmreizējo termiņuzturēšanās atļauju.

IeM sagatavoto informatīvo ziņojumu par termiņuzturēšanās atļauju pieprasījumiem no 2010. līdz 2014.gada otrdien skatīs valdība.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu