«EXANTE» - uzņēmums, kas mainīja spēles noteikumus finanšu tirgos (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar pārstāvniecībām daudzviet pasaulē – Āzijā, Maltā, Krievijā, Nīderlandē, Latvijā - brokeru kompānija «Exante» ir spējusi ienest būtiskas inovācijas globālajā finanšu tirgū.

Kompānijas direktori, tostarp arī Gatis Eglītis, apveltīti ar spēcīgu analītisku prātu un pieredzi, reiz vadīja dažādus hedžfondus, taču nespēja atrast tehnoloģiski pietiekami attīstītu servisu, tādēļ secināja – ir jārīkojas, veidojot pašiem savu platformu, kas spēs aptvert teju visus pasaules finanšu tirgus un varēs nodrošināt ātrus izpildes laikus.

Par pirmajiem «EXANTE» klientiem kļuva draugi. Ātri sagaidīti arī pirmie panākumi – CBNC atzina, ka «EXANTE» platforma nozīmīgi mainīs spēles noteikumus tirgū.

Visi finanšu instrumenti vienā kontā

Brokeru kompānijas «EXANTE» galvenā misija ir radīt un attīstīt jaunas tehnoloģijas, lai klienti viegli spētu no vienas platformas piekļūt visiem finanšu tirgiem un instrumentiem. «EXANTE» platforma ir daudzfunkcionāla, jo tajā ir iespējams konvertēt valūtas, pirkt jebkuras valsts un uzņēmumu akcijas un obligācijas, kā arī veikt nākotnes darījumus, investēt fondos un ieguldīt banku depozītos.

Visus šos ieguldījumus var ērti veikt no vienas platformas, nedomājot par sarežģīto finanšu instrumentu klīringa loģistiku, dažādajiem finanšu instrumentu glabāšanas nosacījumiem vai juridiskām niansēm. Līdz ar to var droši apgalvot, ka «EXANTE» vīzija ir piepildījusies - viens konts, viens brokeris un neierobežots investīciju spektrs.

«EXANTE» veicina klientu attīstību ar mūsdienu tehnoloģijām

Nav noslēpums, ka jebkuras kompānijas konkurētspēja pasaules tirgū šodien ir atkarīga no IT risinājumiem. Neatkarīgi no nozares, IT risinājumi uzņēmumam palīdz optimizēt gan pamatdarbības (ražošanas vai servisa) efektivitāti, gan pamatdarbības atbalstošo funkciju (finanšu, norēķinu, loģistikas, personālvadības, klientu vadības u.c.) darbību.

«EXANTE» būtiski atvieglo darbu kompānijām un privātpersonām, kuras pārvalda savus aktīvus finanšu tirgos – izvieto brīvos līdzekļus depozītos, konvertē valūtas, veic jebkura veida hedžinga, un nākotnes darījumu operācijas vai vienkārši izvieto brīvos aktīvus obligāciju vai fondu portfelī un saņem par to kredītlīniju.

«EXANTE» ir veiksmīgi izdevies nodrošināt tehnoloģiju, kas padarījusi šo procesu vienkāršu un pieejamu jebkuram, jo uzņēmumu finanšu direktoriem vairs nav nepieciešams dibināt attiecības ar desmitiem finanšu starpnieku, lai izveidotu portfeli visos vēlamajos tirgos un finanšu instrumentos. Ar «EXANTE» šodien ir iespējams savu portfeli izvietot uz vienas platformas, turklāt tirgus riskus var kontrolēt reālā laikā uz vienas bilances jebkurā valūtā.

Uzņēmuma dibināšanas iemesli – neapmierinošs līdzšinējo starpnieku piedāvājums

Kompānijas līdzdibinātājs atklāj, ka sākotnēji bija «Buy side» investors, kas pārvaldīja aktīvus, tomēr, strādājot savā jomā, viņš saprata - finanšu brokeri nav spējīgi sniegt tādus pakalpojumus, kādus viņš vēlas.

Visvairāk «EXANTE» līdzdibinātājus neapmierināja piedāvāto biržu klāsts, instrumentu dažādība, pieslēgumu kvalitāte biržām un ECN (elektronisko sakaru tīkliem), tirdzniecības termināļi, atskaišu saturs un elastīgums, cenu diapazons un servisa kvalitāte kopumā.

Rezultātā kompānijai, kā salīdzinoši prasīgam klientam, bija jādibina attiecības ar neskaitāmiem finanšu darījumu partneriem, pie katra darījumu partnera jādibina attiecības ar attiecīgā instrumenta departamenta pārstāvi, jāinstalē liels skaits dažādu platformu, jāintegrē uzskaites un riska sistēma ar visiem partneriem. Tas bija ne tikai laikietilpīgi, neērti un sarežģīti, bet arī ļoti dārgi un neefektīvi, tāpēc radās doma: «Kāpēc gan nevarētu pastāvēt viens finanšu servisa provaideris, kurš piedāvā vienu platformu, vienu uzskaites sistēmu un vienu riska sistēmu, un vienlaikus nodrošinās piekļuvi visiem nepieciešamajiem tirgiem un instrumentiem par pieejamu cenu?»

Palūkojoties uz jau padarītā darba apjomu, kompānijas dibinātāji saprata, ka patiesībā tas, pēc kā viņi tik ļoti tiecās, jau ir izveidots! 2011.gadā pēc brokeru sabiedrības licences saņemšanas Maltā, ilgi lolotais produkts ieraudzīja dienas gaismu. un to sāka izmantot arī citi finanšu tirgus dalībnieki.

Mūsdienās cilvēks vairs nav brokeris

«Mūsdienās brokeris ir tehnoloģija, nevis cilvēks. Brokera tehnoloģijas uzdevums ir nogādāt klienta darījuma uzdevumu pa optimālu ceļu uz optimālu tirgu par optimālu cenu. Tehnoloģijas papilduzdevums ir atspoguļot klientam portfeļa vērtību pēc iespējas ātrākā laikā par pareizu cenu, lai investors var būt soli priekšā tirgum un kontrolēt savus riskus reālā laikā,» uzskata Gatis Eglītis, viens no «EXANTE» direktoriem un līdzdibinātājiem.

Datorspēle iedvesmoja izvēlēties finanšu tirgus

G.Eglītis atminas vairāk nekā 20 gadus seno datorspēli «Railroad Tycoon», kurā bija jāveido dzelzceļa infrastruktūra un jāvada dzelzceļa pārvadājumu bizness. Lai spēlē varētu gūt panākumus, bija jānopelna daudz naudas, tomēr tikai ar dzelzceļa vadību to paveikt nebija iespējams.

«Vēlāk sapratu, ka vienīgais veids, kā spēlē kļūt par dzelzceļa magnātu jeb «Tycoon», ir ne tikai organizēt uzņēmuma operacionālo naudas plūsmu, bet gan strādāt ar sava uzņēmuma kapitalizāciju un iegādāties citu veiksmīgu konkurentu akcijas. Akciju tirdzniecības ideja mani burtiski «aizgrāba»,» atmiņās padalās G.Eglītis.

Līdz ar to G.Eglītis saprata – viņš darbosies finanšu spēlē, nevis tikai strādās parastā biznesā. «Ir divas pasaules: finanšu un reālā pasaule. Šobrīd finanšu ekonomika, kur kopējais derivatīvu jeb atvasināto finanšu instrumentu portfelis ir aptuveni $1,4 kvadriljonu liels, salīdzinoši ar reālo ekonomiku, pasaules iekšzemes kopprodukts ir aptuveni $70 triljonu liels, ir 20 reizes lielāka.

G.Eglītis atklāj: «Jau pirms augstskolas to sapratu un nespēju sev atbildēt uz jautājumu, kāda jēga skriet zem «ceļa ruļļa» un lasīt sīknaudu reālajā ekonomikā, ja mazākās kustības finanšu ekonomikā spēj pilnībā iznīcināt jebkuru biznesu reālajā sektorā, neatkarīgi no biznesa idejas ģenialitātes (ideāls piemērs - Latvija finanšu krīzes sākums 2008.gadā). Mans fokuss vienmēr ir bijis «ceļa ruļļa» virzības trajektorija. Neskatoties uz to cik veiksmīgi vai neveiksmīgi izdodas to noteikt, man patīk, ka savu mūžu darbā esmu pavadījis ar paceltu galvu, skatoties uz ceļa rulli nevis uz zemi, pat tad, ja tas dažkārt brauc man virsū.»

«EXANTE» ir licencēta un regulēta Maltas kompānija, kurai Maltas Finanšu servisu regulators piešķīris CAT2 ieguldījumu servisu licenci. Trīs gadu laikā kompānija ir spējusi izaugt par ievērojamu tirgus dalībnieku. Par servisa kvalitāti kompānijā šobrīd rūpējās aptuveni simts darbinieku un vērienīgi IT risinājumi. «EXANTE» ofisi atrodas Maltā, Singapūrā, Amsterdamā, Maskavā, Sanktpēterburgā un Rīgā.

«EXANTE» platformā ir pieejami vairāk nekā 35 tūkstoši finanšu instrumentu, vairāk nekā 25 dažādos finanšu tirgos – un tas viss, izmantojot tikai vienu tirdzniecības platformu. Exantes automatizētā tirdzniecības platforma ir pieejama visām datoru un telefonu operētājsistēmām: Windows, MacOS, Linux, iOS un Android. «Mēs sevi dēvējam par nākamās paaudzes praim-brokeri, mūsu unikālās infrastruktūras dēļ,» skaidro G.Eglītis.

«Mūsu klienti var investēt jebkuros produktos - akcijās, opcijās, obligācijās, valūtās, nākotnes darījumos un citos finanšu instrumentos, nepārslēdzoties uz citu kontu. Mūsu labākās vērtības ir ātrums, efektivitāte un orientācija uz klientiem,» «EXANTE» priekšrocības uzskaita G.Eglītis.

«EXANTE» aicina uz pasākumu Latvijā 2014.gada 3.oktobrī

Brokeru kompānija ielūdz savus klientus un sadarbības partnerus, kā arī tos, kas vēlas uzzināt par kompāniju vairāk, piedalīties pasākumā «Investment Networking Evening», kas notiks šā gada 3. oktobrī kultūras pilī «Ziemeļblāzma». Tikšanās mērķis ir iepazīstināt Latvijas uzņēmējus ar Maltas uzņēmējiem, dalīties abpusējā pieredzē un iepazīstināt ar jaunākajām tendencēm finanšu pasaulē.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu