Raidījums: Par «Citadeles» akcijām pastiprināti interesējušies pieci pretendenti (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Par bankas «Citadele» akciju iegādi pastiprināti interesējušies kopumā pieci pretendenti, šovakar vēsta telekompānijas TV3 raidījums «Nekā personīga».

Viena no šīm pretendentēm bijusi «Norvik banka». Izrādījies, ka tai nav pietiekamu finanšu rādītāju. Interesentu vidū bijusi arī «Expobank», kas ir iekļauta Kanādas sankciju sarakstā saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Par «Citadeles» akciju iegādi interesējies arī Krievijas miljardieris Jurijs Šeflers, taču pret viņu iebildumi bijuši Latvijas Drošības policijai. No dalības cīņā par «Citadeles» akcijām izstāties bijis spiests arī latviešu uzņēmējs Māris Martinsons - ASV investīciju firmas «Ripplewood Holdings» vadītāja Tima Kolinsa kādreizējais biznesa partneris.

Visbeidzot šonedēļ valdība vienojās, ka «Citadeles» akcijas pārdos Kolinsa vadītajai «Ripplewood Holdings» un viņa partneriem.

«Nekā personīga» arī atzīmē, - iepriekš Eiropas Komisija bija noteikusi, ka Latvijas valstij savas «Citadeles» akcijas jāpārdod līdz šā gada beigām, taču 30.septembris par pārdošanas termiņu noteikts tikai šā gada 9.jūnijā.

Kā ziņots, viens no ASV investoriem, kas plāno iegādāties bankas «Citadele» akcijas, ir bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Savukārt Latvijas Televīzija uzzinājusi, ka Kolinsa biznesa partneri šajā darījumā varētu būt arī citi banku un investīciju biznesa smagsvari. Starp partneriem varētu būt banku pasaulē plaši pazīstamā Safru baņķieru ģimene, Stenlijs Šūmans - ASV investīciju bankas «Allen & Company» izpilddirektors, ēģiptiešu miljardieris Nasevs Saviris, ASV investīciju kompānijas «Cramer, Roshental & McGlynn» līdzdibinātājs Džeralds Krāmers, kā arī kanādiešu fonds «Vealhouse Capital Management».

Latvijas valsts amatpersonas nekādus komentārus par šo informāciju nesniedz. Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) preses sekretāre aģentūrai LETA sacīja, ka komentāri par šo jautājumu netiek sniegti, ievērojot darījuma konfidencialitāti.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība šonedēļ akceptēja ASV fonda «Ripplewood Holdings» izteikto bankas «Citadele» iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka 25% bankas «Citadele» akciju iegādāsies «Ripplewood Holdings», 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

ERAB atbalsta Latvijas valdības lēmumu pārdot valstij piederošās bankas «Citadele» akcijas starptautiskai investoru grupai, ko vada «Ripplewood Holdings» un fonda dibinātājs un izpilddirektors Kolinss.

ASV investoru piedāvātā cena par bankas «Citadele» akcijām un visi investoru vārdi tiks atklāti pēc darījuma noslēgšanas. Dažādu televīzijas ziņu kanālu raidījumi vēstījuši, ka par 75% bankas «Citadele» akciju investori esot piedāvājuši no 60 līdz aptuveni 100 miljoniem eiro.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas «Citadele» akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder ERAB.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu