ERAB atbalsta Latvijas valdības lēmumu «Citadeles» akcijas pārdot «Ripplewood Holdings» (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) atbalsta Latvijas valdības lēmumu pārdot valstij piederošās bankas «Citadele» akcijas starptautiskai investoru grupai, ko vada ASV investīciju fonds «Ripplewood Holdings» un fonda dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss.

ERAB Centrālās un Austrumeiropas valstu biznesa direktors Žans-Marks Peteršmits vērtē, ka bankas «Citadele» nodošana privātās rokās ir liels bankas un arī valsts panākums. Banka «Citadele» ir spēcīga finanšu institūcija vienā no Eiropas straujāk augošajām ekonomikām. Tās stabilais biznesa modelis un korporatīvās pārvaldības augstie standarti ir piesaistījuši vadošu investoru, kurš apliecinājis ilgtermiņa interesi par banku, paziņojumā raksta Peteršmits.

ERAB pārstāvis apliecina, ka ERAB plāno bankas nākamajā attīstības fāzē saglabāt savā īpašumā tai piederošo «Citadeles» akciju daļu. Tam gan nepieciešams ERAB direktoru valdes akcepts.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas «Citadele» akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder ERAB.

Banka «Citadele» tika izveidota, savulaik izdalot no valsts pārņemtās «Parex bankas» labos aktīvus. Valdība «Parex banku» pārņēma 2008.gadā. 2009.gada aprīlī par «Parex bankas» akcionāru kļuva arī ERAB.

Pēc «Parex bankas» pārņemšanas valsts rokās tās restrukturizācijas plāns tika saskaņots ar Eiropas Komisiju. Saskaņā ar restrukturizācijas plānu 2010.gada jūnijā tika dibināta jauna kredītiestāde AS «Citadele banka». Vienošanās ar Eiropas Komisiju paredz, ka Latvijai līdz šā gada beigām ir jāatrod kredītiestādes pircējs.

Šomēnes Latvijas valdība akceptēja ASV fonda «Ripplewood Holdings» izteikto bankas «Citadele» iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka «Ripplewood Holdings» iegādāsies 25% bankas «Citadele» akciju, 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās ERAB.

«Ripplewood Holdings» izpilddirektors Tims Kolinss uzskata, ka Latvijas valdība par piemērotāko bankas «Citadele» pircēju ir atzinusi ASV investorus, jo tie ir gatavi maksāt «godīgu cenu» un piedāvājuši spēcīgu redzējumu bankas attīstībai.

Pēc bankas iegādes investori iecerējuši vispirms koncentrēties uz vietējo Latvijas tirgu, palīdzot augt maziem un vidējiem uzņēmumiem, bet nākamais solis būs bankas izaugsme reģionā. Turklāt bankas «Citadele» akcijas varētu tiktu kotētas biržā, lai arī bankas klienti varētu ieguldīt kredītiestādē un vēlāk gūt atdevi no tās izaugsmes.

ASV investoru piedāvātā cena par bankas «Citadele» akcijām un visi investoru vārdi tiks atklāti pēc darījuma noslēgšanas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu