«Uralhim» iegādājies 55% uzņēmuma «Ventamonjaks» (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Krievijas uzņēmums «Uralhim» kļuvis par Latvijas termināļa «Ventamonjaks « lielāko akcionāru, jo termināļa iegāde atbilst uzņēmuma stratēģiskajam mērķim - nodrošināt produkcijas piegādes loģistikas drošību, biznesa portālam «Nozare.lv» norāda «Vienotās ķīmijas kompānijas «Uralhim«» ģenerāldirektors Dmitrijs Koņajevs.

Viņš skaidro, ka «Uralhim» uzņēmumi jau vairāk nekā 15 gadus ir Ventspils termināļa klienti. Tāpat tiek uzsvērts, ka «Uralhim» ieņem vadošo pozīciju Krievijā pēc saražotā amonjaka daudzuma un kompānijas mērķis ir vēl vairāk palielināt ražošanas apjomu.

«Mūsu interesēs ir nodrošināt klientiem visā pasaulē elastīgus un izdevīgākus amonjaka piegādes nosacījumus. «Uralhim» pieeja termināļa iegādei un tā turpmākai vadīšanai būs identiska tai, ko realizējam Rīgas ostas «Riga Fertilizer Terminal» projektā,» uzsver uzņēmuma vadītājs.

Uzņēmuma paziņojumā arī uzsvērts, ka terminālī ik gadu tiek pārkrauts miljons tonnu amonjaka un tas atrodas neaizsalstošajā Ventspils brīvostā. «Uralhim» darījumā pārstāvēja tā meitasuzņēmums «Uralchem Freight limited», kam pieder SIA «Ventamonjaks» 100% kapitāla daļu jaunā īpašnieka SIA «Despina Capital» daļu kontrolpakete jeb 55%. Darījumā piedalījusies arī «ABLV Bank» banka.

«Ventamonjaka» direktoru padomes priekšsēdētājs Andrejs Višņauskas savukārt norāda, ka termināļa kapitāla daļas iegādājies pārkraujamās produkcijas ražotājs un kravu īpašnieks un tas nodrošinās to, ka terminālim ilgtermiņā tiks garantēti pārkraušanas darbi. Tas esot būtisks faktors, kas ietekmē termināļa konkurētspēju, spēju nest peļņu īpašniekiem, kā arī nodrošināt darba vietas un nodokļus iemaksas Latvijas budžetā. «Ceram, ka ar «Uralhim» palīdzību spēsim palielināt termināļa noslodzi, kas pēc pasaules ekonomiskās krīzes ir būtiski samazinājusies,» skaidro uzņēmuma pārstāvis.

Uzņēmumā skaidro, ka Baltijā amonjaku krauj tikai divās vietās Ventspilī un Igaunijas ostā Silamē. Izvēle kritusi par labu Ventspils uzņēmumam, jo tas ieklausījies klienta vēlmēs, turklāt te varot ienākt visu klašu kuģi - specializēti tankeri. «Ventamonjaks» arī esot sens un uzticams partneris.

Uzņēmuma pārstāvji uzskata, ka veikuši izdevīgu darījumu, jo nepieciešamo jaudu nodrošināšanai jauna termināļa būvniecība prasītu lielas investīcijas un laiku. Terminālis neprasot nekādus būtiskus ieguldījumus, turklāt patlaban tā jaudas ir aizņemtas tikai par vienu trešdaļu. Jaunie uzņēmuma īpašnieki ir apņēmušies palielināt iekraušanas jaudas gan uz to kravu apjoma rēķina, kuru kompānija vēsturiski transportējusi, gan piesaistot lielus kravu apjomus no citiem tradicionālajiem piegādātājiem - amonjaka ražotājiem.

Kompānijas mērķis ir tuvākajos gados stabili gadā pārkraut no 600 000 līdz 700 000 tonnu amonjaka. Tā ir aptuveni puse no vēsturiskā maksimuma 2008.gadā, kad tika pārkrauts 1,3 miljoni tonnu.

«ABLV» bankas padomes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs skaidroja, ka bankai uzņēmumu kreditēšanā ir svarīgi trīs aspekti. Pirmais – lai būtu perspektīva nozare. «Tranzīta pakalpojumi veido 15% no Latvijas iekšzemes kopprodukta, tādējādi tā atzīstama par ļoti perspektīvu nozari, norādīja Fiļs. Otrs nozīmīgs faktors – spēcīgs partneris, un par «Uralhim» kā vienu no pasaules vadošajiem minerālmēslu ražošanas uzņēmumiem neapšaubāmi uzskatāms par ļoti spēcīgu partneri. Trešā darījumā svarīga komponente, pēc Fiļa teiktā, ir finansiālā. «Uralhim» jau paziņojis par saviem plāniem palielināt uzņēmuma noslogojumu, līdz ar to tas ir labs nosacījums veiksmīgam darījumam,» sacīja Fiļs.

Kā ziņots, Ventspils uzņēmumu «Ventamonjaks» iegādājusies SIA «Despina Capital», kuras 55% daļas pieder Kiprā reģistrētai kompānijai «Uralchem Freight», kas ir «Uralhim» meitasuzņēmums, un 45% - Latvijā reģistrētai kompānijai AS «Halcyon Capital».

Iepriekš «Ventamonjaka» īpašniece bija Šveicē reģistrētā kompānija «Transmar Holding».

«Uralchem Freight» pieder 51% arī Rīgas ostā strādājošajā kompānijā «Riga fertilizer terminal», kur nesen atvēra jaunu minerālmēslu pārkraušanas termināli.

Kompānija «Despina Capital» ir reģistrēta šī gada februārī, un tās pamatkapitāls ir 50 000 eiro. Arī «Halcyon Capital» ir izveidota šī gada februārī.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā «ABLV Bank» ņēmusi vairākas ķīlas par «Despina Capital» parādu, liecina Uzņēmumu reģistra sniegtā informācija medijiem. «ABLV Bank» ņēmusi 66 miljonus eiro vērtas ķīlas no «Despina Capital», «Halcyon Capital» un «Ventamonjaka».

«Uralhim» ir viens no pasaules lielākajiem minerālmēslu ražotājiem, kas nodrošina ar produkciju Krievijas un ārvalstu lauksaimniecības produkcijas ražotājus. Kompānijai ir četras rūpnīcas, kas atrodas Krievijā - Kirovas apgabalā, Permā un Maskavas apgabalā.

«Uralhim» meitasuzņēmums ir «Uralchem Freight».

«Ventamonjaks» pērn strādājis ar 3,8 miljonu eiro apgrozījumu un zaudējumiem 510 039 eiro apjomā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu