IT nozare investīcijās piesaistījusi vairāk nekā 10 miljonus dolāru (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kopumā Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) tirgū vērojami ar pasaules tendencēm saskanīgi izaugsmes apjomi un 2014.gada pirmajā pusē investīcijas piesaistītas vairāk nekā desmit miljonu ASV dolāru (7,61 miljona eiro) apmērā, apgalvo IT kompānijas «Arcana Digital Group» direktors Aleksandrs Krēgers.

Tiek novērots straujš intereses pieaugums par «startup» sektoru gan no jauno speciālistu, gan no investoru un žurnālistu puses. Lielā mērā galvenie veicinātāji bijuši skaļākie Latvijas izstrādāto projektu veiksmes stāsti. Šī gada pirmajā pusē piesaistīto investīciju vērtība Latvijas IT sektorā pārsniegusi desmit miljonus ASV dolāru (7,61 miljonu eiro), pateicoties «Infogr.am», «RoamerApp», «CoBook», «FMS», «AirDog», «Mailigen», «Sonarworks».

«Arcana Digital Group» gada sākumā veiktās prognozes par arvien lielāku investīciju piesaisti Latvijas IT kompānijām ir piepildījušās - tās ir daļa no straujā pasaules «sprādziena» IT industrijā. Tomēr, ņemot vērā situāciju vietējā ekonomikā, vispirms jāuzteic vietējie uzņēmēji, kuri ir pierādījuši spēju radīt pasaules klases produktus, norāda Krēgers.

Īpaši svarīgi, ka Latvijas projektu veiksme nav balstīta uz lokālo tirgu, gluži otrādi, tie tiek realizēti pasaules mērogā, kas paver jaunas iespējas un ir vērtīgs faktors turpmākai Latvijas IT nozares attīstībai un ārvalstu investīciju piesaistei, uzskata Krēgers.

Neskatoties uz to, ka latviešu jaunuzņēmumu industrija lielā mērā atpaliek no tādiem tehnoloģiju centriem kā Silīcija ieleja, vietējie uzņēmēji apgūst progresīvās tehnoloģijas. «Lietu internets» kļūst par vienu no aktuālākajām IT tendencēm visā pasaulē, kas piesaista arvien vairāk izstrādātāju. To veicina arī ražošanas un loģistikas jaudas pieejamība, inovatīvo tehnoloģiju izplatīšanās ātrums, revolūcija finansējuma pieejamībā ar pūļa finansējuma platformu palīdzību un zemā konkurence salīdzinājumā ar programmatūras tirgu.

Galvenais Latvijas «startup» izstrādātāju šķērslis ir uzņēmēju pieredzes trūkums. Lai nodrošinātu ilgtspējīgu attīstības vektoru, nepieciešams sasniegt Latvijas iesācējuzņēmumu kritisko masu, kuri sasnieguši panākumus globālā mērogā. Tāpēc, neskatoties uz perspektīvo «hardwarde» jomu, «software» izstrāde Latvijā pagaidām izskatās daudzsološāka nozares prioritāte ar vērā ņemamiem panākumiem.

«Mobilie programmatūras risinājumi saglabās savu pievilcību, jo Latvijā vēl ir daudz brīvu vietu šajā jomā un patēriņš nav sasniedzis virsotni. Tuvākajā nākotnē daudz perspektīvāka kļūs izstrāde «valkājamo viedierīču» un «lielo datu» sektorā. Kopumā saskaņā ar Latvijas IT un «startup» tirgus pārskatu par 2014.gada otro ceturksni novērojam, ka Latvijai ir viss nepieciešamais, lai nokļūtu pasaules IT projektu elitē,» paredz uzņēmējs.

Kā liecina «Firmas.lv» dati, «Arcana» dibināta 2012.gada 3.septembrī. Uzņēmuma īpašnieki ir Dmitrijs Morevs - 50% un Artjoms Križanovskis - 50%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu