«United Group» neatklāj piedāvāto summu par «Liepājas metalurgu»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no potenciālajiem maksātnespējīgā metalurģijas uzņēmuma AS «Liepājas metalurgs» (LM) investoriem Luksemburgā reģistrētais uzņēmums «United Group» neatklāj piedāvāto summu par LM, taču nepieciešamo darbinieku skaits uzņēmumā varētu būt ap 1000, šodien žurnālistiem sacīja «United Group» īpašnieks, Krievijas uzņēmējs Igors Šamiss.

Šamiss atteicās nosaukt piedāvāto cenu par LM un citu ar potenciālo darījumu saistītu informāciju, aizbildinoties, kas tas ir komercnoslēpums. Tajā pašā laikā uzņēmējs atklāja, ka «United Group» papildus investīcijas LM varētu būt ap 50 miljoniem eiro.

Vaicāts, cik daudz darbinieku «United Group» plāno nodarbināt LM, Šamiss atturējās nosaukt precīzu skaitu. «Rupji rēķinot, vienā maiņā jābūt 250 darbiniekiem, bet, tā kā ražošanu nedrīkst pārtraukt, tad to skaits varētu būt četrreiz lielāks. Tāpat jāatceras, ka papildus darbā jāpieņem elektriķi, meistari, biroja darbinieki, nodaļu vadītāji utt. Konkrētu skaitu patlaban nevaru nosaukt, bet tas būs maksimālais skaits, kas nepieciešams ražošanas nodrošināšanai,» uzsvēra potenciālais LM investors.

Tāpat Šamiss atturējās prognozēt, kad LM varētu atsākt darbu. Uz žurnālistu jautājumu, kad tieši - septembrī, oktobrī, vai nākamgad - LM varētu atsākt darbu, Šamiss atbildēja, ka paies zināms laiks, lai pieņemtu darbā darbiniekus, veiktu nepieciešamos remontus, iegādātos izejvielas utt.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par izejvielu ieguvi ražošanai, Šamiss informēja, ka vakar ir ticies ar lielu Baltijas metāllūžņu kompāniju, ar kuras piegādātajiem apjomiem pietiktu, lai nodrošinātu LM ražošanas ciklu. «Domāju, ka jākoncentrējas uz sadarbību ar vietējo metāllūžņu piegādātāju, lai gan, pirms parakstīt šādu līgumu, būs jāvienojas par izejmateriālu cenu,» piebilda uzņēmējs.

Lielākais Latvijas metāllūžņu tirgus dalībnieks ir SIA «Tolmets», liecina «firmas.lv» un aģentūras LETA veidotais «Latvijas biznesa gada pārskats». Šis uzņēmums pērn apgrozīja 148,5 miljonus eiro un nopelnīja 2,8 miljonus eiro.

Vaicāts par potenciālajiem LM produkcijas noieta tirgiem, Šamiss stāstīja, ka LM var saražot 750 000 tonnu armatūras, savukārt no tām 250 000 tonnu tiek realizētas vietējā tirgū. «Nedrīkst aizmirs Skandināvijas valstu tuvumu, arī Šveici un Somiju. Ja būs iespēja kaut kādu apjomu tirgot Krievijā, darīsim to. Pagaidām konkrētus tirgus nevaru nosaukt, bet ir jāanalizē, kur līdz šim LM ir veicis tirdzniecību. Liela nozīme būs vecajiem kontaktiem,» atzina «United Group» īpašnieks.

Ja gadījumā «United Group» tiks nosaukts par LM investoru, Šamiss pauda gatavību mainīt uzņēmuma nosaukumu. «Par uzņēmuma nosaukumu vēl neesmu domājis, bet naktī nosapņoju - «UG Steel Liepāja«. Es vēlos, lai nosaukumā parādās pilsētas nosaukums, kurā atrodas ražotne, un vārds «tērauds», bet pagaidām tā ir tikai vīzija,» atzina uzņēmējs un piebilda, ka «United Group» uz LM bāzes plāno veidot jaunu juridisko personu, kas pirks LM piederošās ēkas, iekārtas, zemi utt., bet vecā juridiskā persona tiks likvidēta.

Vaicāts par «United Group» ietilpstošo Čehijas tērauda ražotāju «Pilsen Steel», kas kopš 2012.gada ir maksātnespējas procesā, bet 2014.gada pavasarī tomēr pieņemts tiesas lēmums par uzņēmuma reorganizāciju, Šamiss norādīja, ka «Pilsen Steel» nebija pasludināts bankrots, jo Čehijas likumi atļauj atdzīvināt jebkura uzņēmuma finansiālo stāvokli.

«Šo procedūru sauc par reorganizāciju un ar «Pilsen Steel» tas tika paveikts veiksmīgi. Reorganizācijas laikā netika atlaists neviens darbinieks un visiem tika maksāta alga. Patlaban šī kompānija ir mūsdienīga un augoša,» stāstīja Šamiss.

Savukārt vaicāts, vai Šamisam nav kontakti vadošajā Krievijas partijā «Vienotā Krievija» un viņa uzņēmumu neskars Eiropas Savienības noteiktās sankcijas, uzņēmējs atbildēja, ka sankcijas viņa biznesu neietekmē, jo «United Group» ir reģistrēta Eiropā, tāpat viņš neesot nevienā partijā. «Visu biznesu orientēju uz Eiropu, ASV un Dienvidameriku. Man bija viens aktīvs Krievijā, bet to pārdevu pērn,» sacīja Šamiss.

Vaicāts par «United Group» holdingā ietilpstošajiem uzņēmumiem, Šamiss atzina, ka grupā ir tikai viens uzņēmums - «Pilsen Steel», kas pagājušo gadu noslēdzis «pa nullēm», ko, ņemot vērā situāciju metalurģijas nozarē, uzņēmējs vērtē pozitīvi.

Jau ziņots, ka sarunas par maksātnespējīgā metalurģijas uzņēmuma AS «Liepājas metalurgs» pārdošanu notiks ar diviem pretendentiem - Luksemburgā reģistrēto uzņēmumu «United Group», kura beneficiārs ir Krievijas miljonārs Igors Šamiss, un Ukrainas uzņēmumu «KVV Group», šodien žurnālistiem paziņoja LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Ar abiem pretendentiem ir parakstīti nodomu protokoli par maksātnespējīgās rūpnīcas iegādi. Tas, kurš no tiem iegūs ekskluzīvas darījuma slēgšanas tiesības, būs zināms nedēļas laikā, prognozēja administrators. Nodomu protokolā ir atspoguļotas būtiskākās darījuma nianses, tajā skaitā ir iekļauta informācija par potenciālo pirkuma cenu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu