«airBaltic» pirmajā pusgadā strādājusi ar 14 miljonu eiro peļņu (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas nacionālā aviokompānija «airBaltic» pirmajā pusgadā strādājusi ar 14 miljonu eiro peļņu, šodien preses konferencē informēja lidsabiedrības izpilddirektors Martins Gauss. Aviosabiedrības vadītājs atzina, ka ģeopolitiskais saspīlējums Austrumos radījis «airBaltic» sarežģītus tirgus apstākļus, kas izraisījis tranzītpasažieru skaita samazinājumu. Pasažieru skaits pirmajā pusgadā samazinājies par 7% līdz 1,27 miljoniem, bet lidojumu skaits - par 6%.

Šogad aviokompānija plānojusi strādāt ar deviņu miljonu eiro peļņu, un peļņas samazināšanos līdz gada beigām skaidro ar sezonalitāti. 2013.gada pirmajā pusgadā lidsabiedrība strādāja ar 12 miljonu eiro zaudējumiem.

Ieņēmumi no pasažieriem pirmajā pusgadā samazinājušies no 101,56 eiro līdz 99,23 eiro, savukārt ieņēmumi samazinājušies par 8% no 152,67 miljoniem eiro līdz 140,45 miljoniem eiro.

Pirmā pusgada peļņu Gauss skaidro ar kompānijas izmaksu samazināšanas pasākumiem - kopumā par 21 miljonu eiro. Kā skaidro Gauss, kompānija panākusi ievērojamus izmaksu ietaupījumus ar uzlabotu lidojumu kapacitātes pārvaldību, izmaksu kontroli un paaugstinātu efektivitāti, pateicoties modernizētajai un vienkāršotajai flotei, kurā ir divu tipu lidaparāti.

Pasažieru plūsma Rietumu-Austrumu virzienā esot samazinājusies, līdz ar to no šiem lidojumiem kompānija peļņu negūstot, un ir samazināts lidojumu skaits, skaidroja Gauss. Samazinoties tranzītpasažieru skaitam, kompānija uzsākusi tiešos lidojumus no Tallinas un Viļņas, un šī politika tikšot tupināta, jo labākas iespējas nopelnīt patlaban esot ar tiešajiem lidojumiem Rietumu virzienā. Vienlaikus gan kompānija pieturēšoties pie stratēģijas - 50% tranzīta pasažieru.

Papildu operatīvajiem uzlabojumiem lidsabiedrībai esot arī izdevies restrukturizēt iepriekšējās saistības pret «Latvijas Krājbanku». Sasniegtie pozitīvie rezultāti palīdzēšot turpināt pielāgošanos tirgus apstākļiem un uzlabot tiešos lidojumus no Baltijas reģiona ziemas sezonā.

Ņemot vērā samazināto pieprasījumu, «airBaltic» šī gada pirmajā pusgadā samazinājusi kapacitāti un pārtraukusi lidojumus uz Odesu, Simferopoli un Kaļiņingradu. «airBaltic» arī uzrādījusi zemākus ienākumus, ko izraisījis kritums transfēra lidojumu ienākumos, kamēr ienākumi no tiešajiem lidojumiem ir pieauguši. Tiešo lidojumu pasažieru īpatsvars ir palielinājies un šobrīd veido 52%, salīdzinot ar 50% 2013.gada pirmajos sešos mēnešos.

Gauss skaidroja, ka labie peļņas rādītāji sekmēšot arī investora piesaisti, lai gan viņš atzina, ka nestabila situācija Austrumos var ietekmēt piesaisti, taču lidsabiedrība turpinot komunicēt ar potenciālajiem investoriem, un divu līdz trīs mēnešu laikā varētu būt rezultāti.

Gauss nenoliedza, ka Rīgas lidostā pastiprinās konkurence, taču atzina, ka tā tas notiek visā Eiropā. Tas spiežot uz leju cenas, taču «airBaltic» centīšoties saglabāt stabilitāti. Turklāt reizēm konkurence esot laba lieta, jo, piemēram, citi konkurenti slēdzot maršrutus, redzot, kā «airBaltic» strādā. «Ar konkurenci tiekam labi galā,» secināja Gauss.

Tāpat Gauss noraidīja runas, ka viņš grasās pamest «airBaltic» vadītāja amatu. Kamēr akcionāriem patikšot, kā viņš darbojas, tikmēr viņš arī turpināšot strādāt, jo viņam patīkot vadīt «airBaltic».

Kā liecina «airBaltic» aprēķini, ja šī gada pirmajā pusgadā lidsabiedrība strādāja ar 14,49 miljonu eiro peļņu, bet pērn pirmajā pusgadā - ar 12,45 miljonu eiro zaudējumiem, tad kopumā bilance, salīdzinot abus pusgadus, ir plus 26,94 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka Latvijas nacionālās lidsabiedrības «airBaltic» apgrozījums pērn pieaudzis par 1% līdz 278,8 miljoniem eiro un sasniegta peļņa 2,02 miljonu eiro apmērā, liecina «Firmas.lv» informācija. 2012.gadā kompānija strādāja ar 31,1 miljona eiro zaudējumiem.

«airBaltic» ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. «airBaltic» flotē ir 25 lidmašīnas: piecas «Boeing 737-500», astoņas «Boeing 737-300» un 12 «Bombardier Q400 NextGen». «airBaltic» nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz 60 galamērķiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu