Arī «SEB banka» samazina Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Arī «SEB banka» samazinājusi Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi.

Šogad Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 2,5%, 2015.gadā par 2,7%, bet 2016.gadā par 3,4%, prognozēts jaunākajā «SEB bankas» Makroekonomikas apskatā.

Martā «SEB banka» prognozēja, ka Latvijas tautsaimniecība šogad varētu augt par 2,9%, bet 2015.gadā - par 3,4%.

«SEB bankas» Makroekonomikas apskatā rakstīts, ka Krievijas sankcijas un ekonomiskās izaugsmes lejupslīde atstās nospiedumu Latvijas ekonomikā, palēninot izaugsmes tempu, tomēr tā nebūs tik dziļa, lai izaugsme apstātos. Tiešā konflikta ietekme ir visai ierobežota, kaut netiešā ietekme skar ļoti plašu nozaru klāstu. Cietējas būs nozares, kurām Krievijas tirgus ir galvenais vai nozīmīgs noieta mērķis. Būs nepieciešams adaptācijas periods jaunajiem apstākļiem, kas prasīs atbalstu un laiku. «Mūsu eksporta apjomi ir relatīvi mazi, kam nevajadzētu sagādāt grūtības atrast alternatīvas noieta iespējas. Primāri varētu ciest uzņēmumu rentabilitāte,» secināts apskatā.

Bankas ekonomisti atzīmē, ka būtiski būs vērot eskalācijas tālāko virzību. Ņemot vērā ietekmi, kādu izjutīs pati Krievija, nav izslēgts, ka realitātē sankcijas darbosies nedaudz citādi vai tiks piemēroti izņēmumi, kas ļaus atsevišķiem uzņēmumiem saglabāt noietu vai tieši otrādi - tiks vērsti jauni specifiski administratīvi ierobežojumi to darbībai. Tādējādi gandrīz visām nozarēm, uzņēmumiem, kas saistīti ar šo tirgu, būs jādarbojas paaugstinātas nenoteiktības apstākļos.

Šā gada otrā ceturkšņa laikā Latvijas IKP turpināja augt un uzrādīja kāpumu 1% apmērā. Tikmēr IKP pieaugums gada laikā ir noslīdējis līdz 2,5% atzīmei. Uz šā fona sparīgi turpināja augt būvniecības nozare, uzņemto mēreno attīstības kāpumu saglabāja mazumtirdzniecība. Nedaudz pārsteidz stagnācija pakalpojuma nozarēs, kas vairāk bija gaidāma gada otrajā pusē. To varētu skaidrot ar potenciālo Ukrainas konflikta ietekmi, kaut tā statistikā skaidrāk iezīmēsies trešā ceturkšņa datos, teikts «SEB bankas» Makroekonomikas apskatā. Iepriekšējā gada līmeni saglabāja apstrādes rūpniecība, kaut rūpniecība kopumā kritusies par 1%. To, ka izaugsme turpmākajos mēnešos saskarsies ar pretvēju, bija secināms pavasarī. Tomēr izteiktāka palēnināšanās bija gaidāma gada otrajā pusē, otrajā ceturksnī saglabājoties inercei, un, salīdzinot ar pirmo ceturksni, bija jāuzrāda labāks veikums. Līdz ar savstarpējās pretstāves pieaugumu starp Rietumiem un Krieviju ekonomiskās attīstības perspektīvu nenoteiktība ir pastāvīgi kāpusi, vērtē «SEB bankas» ekonomisti.

Pirmā pusgada Latvijas IKP pieaugums ir 2,6%.

Kā ziņots, arī «Swedbank» ekonomisti samazinājuši Latvijas tautsaimniecības izaugsmes prognozi - šogad Latvijas ekonomikas izaugsme tiek lēsta 2,5% apmērā. Nākamgad Latvijas tautsaimniecības kāpums tiek prognozēts 2,6% apmērā. 2016.gadā, eksportam un investīcijām pieņemoties spēkā, Latvijas IKP augs par 3,5%.

Arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs atzinis, ka nāksies koriģēt šogad Latvijai prognozēto IKP izaugsmi, un tā varētu būt 2,8%-3% robežās. Vasaras sākumā Latvijas Bankas prognozēja IKP izaugsmi šogad par 3,3%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu