Eksperti: Piena iepirkuma cena nesedz ražošanas pašizmaksu; aicina sākt taupīt (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) aprēķini par piena pašizmaksu liecina, ka viena kilograma piena saražošanai Latvijas piensaimniecībās iztērē vidēji 24,9 eiro centus. Līdz ar to piena cena, kādu patlaban piedāvā piena iepircēji Lietuvā un Latvijā, vairs nesedz ražošanas izmaksas, un saimniecībās jāsāk pārskatīt dažādas taupīšanas iespējas.

Kā apliecināja LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, Krievijas embargo dēļ atsevišķi piena iepircēji Lietuvā patlaban ir vai nu atteikušies no piena iepirkuma Latvijā, vai būtiski samazinājuši piena iepirkuma cenu.

«Vēl jūlijā vidējā piena iepirkuma cena bija 29,3 eiro centi par vienu kilogramu, bet augusta vidū daudziem tā tika samazināta līdz 19-24 eiro centiem. Šāda cena vairs nesedz piena ražošanas pašizmaksu - 24,9 eiro centus. Samazinoties ienākumiem, saimnieki var sākt izvēlēties nepārdomātus taupības pasākumus, kas var atstāt negatīvu iespaidu uz ganāmpulku efektivitāti,» norādīja Cimermanis.

Arī LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere norādīja, ka saimniecībā, pārdomājot taupības pasākumus, jākonsultējas ar speciālistiem.

«Saimniecībās mainīgās izmaksas veido 40-60%. Vislielākais īpatsvars šajā izmaksu grupā ir lopbarībai, kas veido līdz 30% no kopējām izmaksām. No pastāvīgajām izmaksām lielāko daļu veido enerģija un degviela, tehnikas, fermu modernizēšana un uzturēšana, nodokļi un darba algas. Pieredze liecina, ka lielākoties nepārdomāta ekonomija notiek uz dzīvnieku ēdināšanas un veselības rēķina. Aicinām zemniekus netaupīt uz minerālvielām, jo tas vistiešākajā veidā atspēlēsies uz dzīvnieku imunitāti un veselību,» norādīja Dreijere.

Tāpat viņa sacīja, ka taupīšanas iespējas ir arī lopbarības sadaļā, bet pirms tam jāveic lopbarības analīzes un kopā ar speciālistiem jāsastāda barības devas. Lielā daļā saimniecību daudz varot ietaupīta arī uz darbu racionalizāciju un savstarpējo sadarbību ar kaimiņiem.

LLKC aicina lauksaimniekus vērsties pie lopkopības konsultantiem LLKC birojos, lai kopīgi izvērtētu taupīšanas iespējas tā, lai saglabātu dzīvnieku veselību un saimniecību dzīvotspēju ilgtermiņā.

Kā ziņots, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) atzinis - tā kā Krievijas noteiktās sankcijas visvairāk skars piena nozari, tiek plānoti vairāki atbalsta pasākumi, kas vairāk nekā 10 000 nozarē iesaistītajiem piena ražotājiem palīdzētu atvieglot situāciju pieaugošās konkurences apstākļos.

Savukārt 20.augustā Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sēdē ministrs atzina, ka Latvijas piena ražotāji un pārstrādātāji dažādu atbalstu veidā jau septembrī vai oktobrī varētu saņemt papildu13 miljonus eiro, kas piensaimniekiem tiks izmaksāti kā atbalsts ciltsdarbam.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu