Latvijā ieguldīti 45% valsts fondēto pensiju plānu aktīvu un 39% privāto pensiju fondu aktīvu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijā ieguldīti 45% valsts fondēto pensiju plānu aktīvu un 39% privāto pensiju fondu aktīvu, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotie dati.

Kopējais valsts fondēto pensiju sistēmas aktīvu apjoms ir 1,85 miljardi eiro. No valsts fondētajiem pensiju plāniem Latvijā ieguldīti 45% jeb 837 miljoni eiro. Nākamais nozīmīgākais investīciju reģions ir Eiropa, kur ieguldīti 34%. Savukārt ieguldījumi Krievijā ir nebūtiski un samazinās, to īpatsvars ir tikai 0,7% no kopējiem aktīviem.

No valsts fondēto pensiju sistēmas aktīviem 87% ir eiro valūtā. Pārējo valūtu īpatsvars audzis par diviem procentpunktiem līdz 7%, un tas skaidrojams ar ieguldījumu ārpus Eiropas Savienības īpatsvara pieauguma, pensiju plānu pārvaldniekiem reaģējot uz tirgus situāciju.

Privātajos pensiju fondos uzkrātā pensiju kapitāla vērtība šogad otrā ceturkšņa beigās sasniedza 251,2 miljonus eiro. Arī privāto pensiju fondu aktīvi orientēti uz ieguldījumiem Latvijā, proti, Latvijā ieguldīti 39% no kopējiem pensiju plānu aktīviem. Vēl 11% ir ieguldīti Austrumeiropā, 29% - Rietumeiropā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotie dati.

Valsts fondētā pensija jeb pensiju sistēmas 2.līmenis veidojas no strādājošā iemaksām, kas tiek veiktas automātiski no bruto algas kā daļa no sociālajām iemaksām.

Privātie pensiju fondi jeb pensiju sistēmas 3.līmenis ir iespēja veidot papildu uzkrājumus savai nākotnes pensijai - iemaksas brīvprātīgi veic pats cilvēks vai viņa darba devējs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu