Palielinoties iedzīvotāju ienākumiem, pieaug kredītkaršu lietotāju skaits (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

36% Latvijas iedzīvotāju lieto kredītkartes, no tiem 20% aktīvi, bet 16% tur makā drošībai, liecina bankas Citadele veiktā aptauja. Kredītkaršu lietotāju skaitam ir tendence stabili pieaugt, palielinoties iedzīvotāju ienākumiem.

Aptaujāto vidū redzams, ka kredītkaršu lietotāju skaits pieaug, palielinoties iedzīvotāju personīgajiem ienākumiem. Tas norāda, ka iedzīvotāji kredītkartes un kredītlimita iespējas izmanto atbildīgi un aizņemas, pārliecinoties, ka summu spēs atmaksāt. Visaktīvākie kredītkaršu izmantotāji ir iedzīvotāji ar ienākumu līmeni virs 900 eiro (37%), bet visretāk to lieto iedzīvotāji, kuru ikmēneša ienākumi ir līdz 300 eiro (12%). Kredītkartes drošībai jeb psiholoģiskajam komfortam visbiežāk (26%) glabā iedzīvotāji ar ienākumu līmeni no 700 līdz 900 eiro, savukārt visretāk (10%) kredītkarti drošībai tur iedzīvotāji ar ienākumiem virs 900 eiro.

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, ir kredītkartes īpašnieki, tādējādi nodrošinot sev iespēju ne tikai ikdienā norēķināties ar karti, bet arī jebkurā brīdī izmantot kredītlimitu neparedzētiem tēriņiem vai lielākiem pirkumiem. Tieši tās ir svarīgākās iespējas, kas nozīmīgas gan kredītkaršu īpašniekiem, gan tiem, kas pagaidām kredītkarti vēl neizmanto, liecina Citadeles veiktā aptauja.

«Kredītkarte var kalpot gan kā drošības garants, gan karte ikdienas tēriņiem, tomēr nozīmīgi, ka iedzīvotāji kredītlimita izmantošanu izsver tikpat rūpīgi kā, piemēram, kredīta ņemšanu. Lai veicinātu atbildīgu kredītkartes un kredītu limita izmantošanu, bankā Citadele esam noteikuši ikmēneša minimālo ienākumu apjomu, kas klientam nepieciešams, lai saņemtu kredītkarti un izmantotu saviem ienākumiem atbilstošu kredītlimitu,» norāda bankas Citadele Privātpersonu un MVU apkalpošanas direkcijas vadītāja Dace Priede.

Aktīvākie kredītkaršu lietotāji ir iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem. Savukārt vismazāk kredītkaršu lietotāju ir jauniešu vidū, kur to aktīvi lieto 13%, bet 6% to glabā drošībai. Vecāka gadagājuma cilvēku vidū skaidrāk redzama tendence turēt kredītkarti drošības apsvērumu dēļ.

Bankas Citadele veiktā aptauja norisinājās aprīlī un tajā piedalījās 771 Latvijas iedzīvotājs vecumā no 18 gadiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu