PVD konstatē Āfrikas cūku mēri vēl divām meža cūkām (12)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Adrian Korte

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis Āfrikas cūku mēri (ĀCM) vēl divām meža cūkām, pavēstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe. PVD inspektori aizsardzības un uzraudzības zonā līdz šim ir pārbaudījuši 324 saimniecības. No tām tikai 69 novietnēs tiek turētas cūkas.

Anna Joffe informēja, ka tādējādi šobrīd ĀCM vīruss apstiprināts septiņām meža cūkām un trijām mājas cūkām. «Meža cūku līķi tika likvidēti, tos sadedzinot,» viņa sacīja.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja norādīja, ka

inspektori aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 324 saimniecības, tostarp 69 novietnēs tiek turētas cūkas.

Pārbaužu laikā inspektori 26 novietnēs konstatēja cūku kustības pārkāpumus, proti, nebija ziņots par to pirkšanu un pārdošanu, nereģistrētas cūku novietnes šobrīd nav konstatētas. Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemti 355 asins paraugi un jauni saslimšanas gadījumi mājas cūkām nav konstatēti.

Viņa arī aicināja ikvienu cūku turētāju par īpašumā esošajām mājas cūkām ziņot Lauksaimniecība datu centram un veikt novietnes reģistrāciju. «Cūku saslimšanas vai ārkārtas situācijas gadījumā kompensāciju varēs saņemt tikai tie, kuri būs reģistrējuši cūkas,» teica Joffe.

Jau ziņots, ka PVD Krāslavas novadā netālu no robežas ar Baltkrieviju kādā saimniecībā konstatējis ĀCM vīrusa klātbūtni trim mājas cūkām, kā arī piecām meža cūkām Dagdas novadā.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu