Nosaka stingrākas prasības kredītdevējiem, vērtējot klientu maksātspēju (40)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz noteikt stingrākas prasības kredītdevējiem, izvērtējot klientu maksātspēju.

Jaunās prasības stāsies spēkā šā gada septembrī, iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Turpmāk kredīta devējam būs pienākums pieprasīt, iegūt un izvērtēt informāciju par patērētāja ienākumiem un izdevumiem,

kā arī personai piešķirt kredītu tikai pēc pārliecināšanās par patērētāja spēju nomaksāt kredītu.

Lai arī līdz šim likums paredzēja kredīta devējam pienākumu vērtēt personas maksātspēju, tomēr jaunā likuma redakcija nodrošinās, ka maksātspējas izvērtēšanai pirms kredīta izsniegšanas turpmāk tiks pievērsta rūpīgāka uzmanība. Likuma izmaiņas bija nepieciešamas, lai izvairītos no gadījumiem, kad ātro kredītu izsniedzēji un arī citi kreditētāji izsniedz kredītus, nepietiekami izvērtējot patērētāja maksātspēju un nepārliecinoties par personas spēju nomaksāt aizdevumu, norādīja likuma grozījumu autori Ekonomikas ministrijā.

Tāpat turpmāk noteikts - ja kredīta devējs neizvērtēs personas maksātspēju un piešķirs aizdevumu,

viņš nevarēs pieprasīt, lai patērētājs maksātu vairāk par likumiskajiem procentiem, kas ir seši procenti gadā.

Likumā paredzēta arī obligāta pirmā iemaksa patērētāju kreditēšanas līgumiem, nosakot: ja ar kreditēšanas līgumu tiek finansēta jaunas preces iegāde par summu, kas pārsniedz 1400 eiro, kredīts izsniedzams ne vairāk kā 90% apmērā no attiecīgās preces cenas.

Tāpat tiks ieviestas Eiropas Savienības prasības, paaugstinot patērētāju tiesību aizsardzību un nosakot prasības dažādiem ar patērētājiem noslēgtajiem līgumiem.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu