Savickis: Par «Latvijas gāzes» akcijām interesējas spekulanti; varētu būt interese no «Fortum» (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Par Vācijas energokompānijai «E.ON Ruhrgas» piederošajiem 47,23% AS «Latvijas gāze» akciju interesējas finanšu spekulanti, tāpat interese par šīm akcijām varētu būt Somijas energokompānijai «Fortum», šodien Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» sacīja SIA «Itera Latvija» vadītājs Juris Savickis.

Savickis stāstīja, ka pie viņa ir vērsušies dažādi finanšu spekulanti, kas izrādījuši interesi par «Latvijas gāzes» akciju iegādi. Pēc viņa teiktā, interese par šīm akcijām noteikti būs gan no ASV, gan Eiropas finanšu spekulantiem, taču, pēc Savicka domām, akcijas vajadzētu iegādāties kādai lielai kompānijai.

Viņš pieļāva, ka «E.ON Ruhrgas» vietā «Latvijas gāzē» varētu nākt «Fortum», jo, atšķirībā no Vācijas uzņēmuma, kas nolēmis pamest valsti, Somijas uzņēmums Latvijā attīstās.

«Tā kā vācieši Latviju vēlas pamest ātri, cena «Fortumam» varētu būt pieņemama. Tāpat arī somiem ir labas attiecības ar Krieviju,» norādīja Savickis.

Uzņēmuma «Fortum» pārstāve Guntra Matīsa biznesa portālam «Nozare.lv» atzina, ka «Fortum» minējumus un pieņēmumus tirgū nekomentē.

Vaicāti, cik varētu maksāt «E.ON Ruhrgas» piederošās «Latvijas gāzes» akcijas, enerģētikas eksperts, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Gatis Ābele (LZS) pauda šaubas, vai kāda nopietna kompānija būs gatava par akcijām maksāt vairāk par 100 miljoniem eiro. Savukārt Savickis uzsvēra, ka par šādu cenu neviens «Latvijas gāzes» akcijas nepārdos.

Savickis atzina: lai arī kurš pirks akcijas, tam būs jāvēršas pie pārējiem «Latvijas gāzes» akcionāriem - «Itera» un «Gazprom» -, lai vienotos par nākamajos gados piegādājamās gāzes apjomiem, jo pretējā gadījumā jaunais akcionārs nopirks «dzelžus un zemi», bet gāzes nebūs.

Uz jautājumu, vai «E.ON Ruhrgas» piederošās «Latvijas gāzes» akcijas būtu jāiegādājas Latvijai, Savickis pauda uzskatu, ka valstij šīs akcijas nevajadzētu pirkt, jo valsts uzdevums ir nodrošināt biznesa vidi, nevis iesaistīties uzņēmējdarbībā. Tāpat viņš uzskata, ka, valstij iegādājoties «Latvijas gāzes» akcijas, sarunas par gāzes piegādi ar «Gazprom» kļūs politizētas.

Arī Ābele uzskata, ka Latvijai nav jāiegādājas gāzes kompānijas akcijas, jo tas valstij nenodrošinās ietekmi lēmumu pieņemšanā. «[Valstij iegādājoties «Latvijas gāzes» akcijas] iegrūdīsim valsti [uzņēmumā] bez mazākās ietekmes,» uzsvēra Ābele un piebilda, ka valsts šo naudu varētu ieguldīt citās jomās, kurās būtu lielāka atdeve.

Sarunas gaitā tika arī skarts jautājums par to, vai būtisku problēmu risināšanā valstij kā «Latvijas gāzes» akcionāram būtu iespējams iegūt balsu vairākumu, uz ko Savickis atbildēja, ka viņa pārstāvētā «Itera» jau 15 gadus lēmumu pieņemšanā ir nosvērusies par labu vai nu «Gazprom», vai «E.ON» lēmumiem atkarībā no tā, vai šie lēmumi bijuši valsts interesēs.

«Ja valsts nopirks «Latvijas gāzes» akcijas, tad, pieņemot lēmumus sabiedrības interesēs, valsts var rēķināties ar manu («Itera») atbalstu,» uzsvēra Savickis.

Kā ziņots, pērn kļuva zināms, ka Vācijas uzņēmums «E.ON Ruhrgas» plāno pārdot daļas uzņēmumā «Latvijas Gāze», kā arī pamest visu Baltijas tirgu. Pērn valdība arī teorētiski aplūkoja iespējamos rīcības variantus, ja «E.ON Ruhrgas» izlemtu pārdot savas «Latvijas Gāzes» akcijas. Pavļuts tolaik biznesa portālam «Nozare.lv» norādīja, ka valdība ir gatava rīcībai šādā situācijā.

Šonedēļ premjerministre Laimdota Straujuma (V) informēja, ka valdībai atbilde par Vācijas uzņēmumam «E.ON Ruhrgas» piederošo «Latvijas Gāzes» akciju iegādi jāsniedz līdz šā gada 2.maijam. Savukārt Ekonomikas ministrija līdz šā gada aprīļa otrajai pusei iesniegs valdībā situācijas izvērtējumu.

Izskanējusi informācija, ka Vācijas kompānijas akciju vērtība «Latvijas gāzē» varētu būt 600 miljoni eiro, ko Straujuma vērtēja kā pārspīlētu summu. Tajā pašā laikā premjerministre atzina - ja valdība izlems iegādāties akcijas, tad līdzekļi to iegādei būs.

Jau ziņots, ka 2013.gadā AS «Latvijas gāze» nopelnījusi 32,2 miljonus eiro, liecina uzņēmuma neauditētā finanšu pārskata dati, kas publiskoti biržā. Tiesa, pērn peļņa ir bijusi par 1,3% mazāka nekā 2012.gadā, kad tā bija 32,6 miljoni eiro.

2013.gadā patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 574 miljoniem eiro, kas ir par 5,6% mazāk nekā 2012.gadā.

Lielākais «Latvijas gāzes» akcionārs ir Vācijas «E.ON Ruhrgas International GmbH», kam pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai «Gazprom», bet 16% - SIA «Itera Latvija».

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu