Šogad plānotas sešas eiro kolekcijas monētas (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Banka šogad plāno izlaist sešas eiro kolekcijas monētas.

Eiro kolekcijas monētu izlaides programmā 2014.gadam paredzēta Ainažu jūrskolas 150 gadu jubilejai veltīta monēta, Jāņa Jaunsudrabiņa «Baltajai grāmatai» veltīta monēta un Vecā Stendera 300 gadu jubilejai veltīta monēta, liecina Latvijas Bankas publicētā informācija.

Šā gada eiro kolekcijas monētu izlaides programmā plānota arī Kurzemes barokam veltīta monēta, Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai veltīta monēta, kā arī netradicionāla mākslinieciskā, tehniskā vai tematiskā risinājuma monēta.

Par Ainažu jūrskolai veltītas sudraba kolekcijas monētas izgatavošanu un piegādi jau noslēgts līgums ar Nīderlandes Karalisko kaltuvi 72 250 eiro apmērā, liecina centrālās bankas publicētā informācija. Savukārt šonedēļ noslēdzās pieteikšanās konkursā par Jaunsudrabiņa «Baltajai grāmatai» veltītas sudraba kolekcijas monētas izgatavošanu un piegādi.

Latvijas Banka jau iepriekš informēja, ka pēc Latvijas pievienošanās eirozonai centrālā banka turpinās monētu mākslā paust Latvijas kultūrvēsturiskās vērtības, taču monētas būs ar eiro nominālu. Plānots ik gadu izlaist piecas līdz sešas kolekcijas monētas gadā. Monētu tirāžas būs atkarīgas no pieprasījuma vietējā un starptautiskajā tirgū.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šāda monēta nonāks brīvā apgrozībā - visticamāk, tās būs īpaši pieprasītas starp numismātiem, kā arī citiem interesentiem, iepriekš skaidroja Latvijas Bankā.

Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, ar piecu vai desmit eiro nominālu. Kolekcijas monētu specifikācijas - krāsa, diametrs, svars, materiāls un citas - būtiski atšķiras no apgrozībā esošajām monētām.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu