EP atbalsta pāreju uz jaunās paaudzes biodegvielu (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Trešdien pieņemtajos tiesību aktos Eiropas Parlaments (EP) pieprasa ierobežot tradicionālo biodegvielas ražošanu un steidzami pāriet uz jauniem ražošanas veidiem, piemēram, no jūraszālēm un atkritumiem.

EP pieņemto pasākumu mērķis ir samazināt siltumnīcefekta gāzu izmešus, kas rodas no arvien plašāk izplatītās lauksaimniecības zemes izmantošanas biodegvielas ražošanai, aģentūru LETA informēja EP Informācijas biroja Latvijā preses sekretāre Marta Rībele.

«Likumdošanas debates bija ļoti sarežģītas, jo tur iesaistītas ievērojamas ekonomiskas intereses. Noteikumi ir ārkārtīgi tehniski, bet tiem ir nozīmīga ekonomiska un ētiska ietekme,» norādīja par noteikumu izstrādi atbildīgā EP deputāte Korīna Lepāža no Francijas pēc tam, kad deputāti apstiprināja noteikumus ar 356 balsīm par, 327 pret un 14 atturoties.

Siltumnīcefekta gāzu izmešus, ko rada lauksaimniecības zemes arvien plašākā izmantošana biodegvielas ražošanai, novērtē, aprēķinot «netiešās zemes izmantojuma maiņas» koeficientu. Zinātnieku aprēķini liecina, ka, raugoties uz visu ciklu no ražošanas līdz patēriņam, zemes izmantojuma maiņas radītais izmešu pieaugums var pārsniegt to samazinājumu, ko rada biodegvielas izmantošana.

Saskaņā ar pašlaik spēkā esošajiem tiesību aktiem dalībvalstīm līdz 2020.gadam jānodrošina, lai atjaunojamā enerģija veidotu vismaz 10% no transportā patērētās enerģijas. Pieņemtajā tekstā deputāti pieprasa, lai «pirmās paaudzes» biodegviela, ko ražo no pārtikas kultūraugiem, līdz 2020.gadam nepārsniegtu 6%.

Lai stimulētu pāreju uz efektīvākiem biodegvielas ražošanas veidiem, proti, ražošanu no jūraszālēm vai noteiktu veidu atkritumiem, deputāti pieprasa nodrošināt, lai līdz 2020.gadam «jaunākās paaudzes» biodegviela veidotu vismaz 2,5% no kopējā transportlīdzekļu enerģijas patēriņa.

    Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu