Oksfordas universitātes profesors: Latvijas ekonomika no eiro tikai iegūs (69)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas ekonomika no pievienošanās eiro zonai būs tikai ieguvēja un, jo ātrāk Latvija ieviesīs eiro, jo labāk, sestdien žurnālistiem sacīja Oksfordas universitātes profesors un bijušais Pasaules Bankas viceprezidents Ians Goldins (Ian Goldin).

«Latvija ir maza un atvērta ekonomika, kuru ļoti ietekmē globālās ekonomikas notikumi, taču tai arī ir lielas izaugsmes iespējas. Patlaban veidojas divu ātrumu Eiropa, un Latvijai jāizvēlas, vai tā vēlas piederēt Eiropas kodolam vai perifērijai. Latvijas interesēs ir būt vairāk iekļautai Eiropā, nevis mazāk, un jo ātrāk Latvija pievienosies eiro zonai, jo labāk,» klāstīja Goldins.

Viņš atzīmēja, ka ilgtermiņā Latvijā tikai iegūs, ieviešot vienoto Eiropas valūtu. «Katram lielam lēmuma, kas valstīm jāpieņem, ir ieguvumi un to cena. Šajā gadījumā cena būtu striktāka pakļaušanās dažādiem Eiropas regulējumiem, bet tas, manuprāt, ilgtermiņā būs ieguvums Latvija,» teica profesors.

Pēc Goldina sacītā, eiro zona ir ilgtspējīga, taču tās valstīm jāspēj uzturēt stabilas makroekonomikas. «Ar Māstrihtas kritērijiem viss ir kārtībā, tās ir labas vadlīnijas. Problēmas eiro zonā sākās, kad valstis nolēma, ka var konkrētos kritērijus neievērot. Neskatoties uz problēmām Dienvideiropas valstīs, pirmās, kuras sāka neievērot Māstrihtas kritērijus, bija Vācija un Francija, tādējādi rādot negatīvu piemēru citām valstīm. Visiem ir jāspēlē pēc vieniem noteikumiem neatkarīgi no tā, cik bagāts vai nabadzīgs esi - kad daži izdomā spēlēt pēc saviem noteikumiem, sākas problēmas,» stāstīja profesors.

Viņš uzsvēra, ka patlaban visas Eiropas interesēs ir būt vienotai, tāpēc bažas, ka eiro zona vai Eiropas Savienība varētu sabrukt nav pamatotas.

Latvija plāno ieviest eiro no 2014.gada.

Goldins ir Oksfordas universitātes profesors, Oksfordas universitātes pētniecības skolas jeb Martina skolas direktors, Davosas ekonomikas foruma padomnieks, bijušais Pasaules Bankas viceprezidents, kā arī bijušais Dienvidāfrikas eksprezidenta Nelsona Mandelas padomnieks.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu