Premjers: Jauno «airBaltic» lidmašīnu iegādei valsts finansējums nav paredzēts (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS «Air Baltic Corporation» («airBaltic») jauno lidmašīnu iegādei valsts finansējums nav paredzēts, LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Kā ziņots, "airBaltic" izvēlējusies jaunās lidmašīnas iegādāties no Kanādas lidmašīnu ražotāja "Bombardier", ir parakstīts nodomu protokols ar "Bombardier" par 20 "c-series" lidmašīnu piegādi. Pirmā lidmašīna, visticamāk, tiks piegādāta 2015.gadā. Bet līdz 2017.gadam tiks piegādātas desmit "Bombardier" "c-series" lidmašīnas.

Kā sacīja Dombrovskis, lēmumu tieši par šo lidmašīnu iegādi ir pieņēmusi pati aviosabiedrība, tas ir ekspertu lēmums, "valdība šajā jautājumā norādījumus nedod".

Premjers uzsvēra, ka valsts finansējuma lidmašīnu iegādei nebūs, "tas notiek atbilstoši lidsabiedrības biznesa plānam un lidmašīnu parka modernizācijai".

Jau ziņots, ka ražotāja cena par 20 "c-series" lidmašīnām ir 1,57 miljardi ASV dolāru (863,5 miljoni latu), - sākotnēji "airBaltic" darījumu finansēs pati, bet tajā varētu tikt iesaistīts arī banku vai līzinga kompāniju finansējums.

"Bombardier" "c-series" lidmašīnās paredzēts līdz pat 149 sēdvietām. "Bombardier" norādīja, ka šīs sērijas lidmašīnas ļauj ietaupīt līdz pat 20% degvielas.

Kā ziņots, šā gada aprīlī satiksmes ministrs Aivis Ronis ASV pilsētā Čikāgā tikās ar lidmašīnu ražotāja "Boeing" vadību. Savukārt pirms tam viesojās Francijā, kur tikās ar "Airbus" vadību, un tieši šie abi ražotāji tika minēti kā galvenie pretendenti uz lidmašīnu piegādi.

Ronis iepriekš norādīja, ka lēmums par lidmašīnu iepirkumu ir "airBaltic" vadības kompetencē, tomēr tam jābūt finansiāli izdevīgam un valdība neizslēdz iespēju plašākā kontekstā vērtēt šā darījuma ietekmi uz Latvijas ekonomikas un īpaši aviācijas nozares attīstību.

"airBaltic" apkalpo vairāk nekā 60 galamērķus no savas mītnes bāzes Rīgā, Latvijā. No katra šā galamērķa "airBaltic" piedāvā savienojumus caur Ziemeļu tranzītmezglu Rīgā uz savu tīklu, kas aptver Eiropu, Skandināviju, Krieviju, NVS un Tuvos Austrumus.

"airBaltic" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. "airBaltic" flotē ir 34 lidmašīnas - sešas "Boeing 737-500", astoņas "Boeing 737-300", divas "Boeing 757-200", desmit "Fokker 50" un astoņas "Bombardier Q400Next Gen".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu