Ar jaunām lidmašīnām airBaltic būs interesantāks investoriem (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS «Air Baltic Corporation» («airBaltic») plānotais jauno lidmašīnu pirkums no Kanādas ražotāja «Bombardier» uzlabos «airBaltic» izredzes sarunās ar investoriem, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja finanšu konsultantu kompānijas «Prudentia» partneris un valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

Viņš atzīmēja, ka aviosabiedrībai «airBaltic» kā jebkurai lidsabiedrībai kvalitatīva un biznesa vajadzībām atbilstoša flote ir viens no svarīgākajiem aktīviem. Moderna un atbilstoši biznesa modelim veidota flote viennozīmīgi palielina aviosabiedrības vērtību un padara to interesantāku potenciālajiem investoriem, sacīja Krastiņš.

Latvijas valdība piesaistījusi «Prudentia» kā konsultantu «airBaltic» stratēģiskā investora meklējumos.

Krastiņš sacīja, ka patlaban turpinās plānveidīgs «airBaltic» investora meklējumu process un tiek izskatīti visi aktīvo investoru piedāvājumi. Pēc plāna sarunām ar potenciālajiem investoriem vajadzētu noslēgties 2013.gadā.

Patlaban aviosabiedrība «airBaltic» īsteno apstiprināto biznesa plānu, un arī konjunktūras uzlabošanās aviācijas tirgū sekmē sarunas ar investoriem, sacīja «Prudentia» valdes priekšsēdētājs.

Taujāts, kā aviosabiedrība varēs finansēt iecerēto jauno lidmašīnu iegādes darījumu, Krastiņš sacīja, ka par to tiek domāts un tas tiek detalizēti plānots.

Šis ir ilgtermiņa pasūtījums, kas tiks īstenots nākamo desmit gadu laikā. Kopējā summa ir liela, taču, sadalot pa gadiem, «nekas tiek briesmīgs nav», teica Krastiņš. Viņš piebilda, ka lidmašīnu iegādes tirgus ir pasaulē attīstīts un «airBaltic» daļēji darījumu finansēs ar pašu līdzekļiem un daļēji izmantos banku un līzinga kompāniju finansējumu, kā to dara arī citas aviokompānijas.

Kā ziņots, «airBaltic» šodien paziņojuma, ka aviokompānija izvēlējusies jaunās lidmašīnas iegādāties no Kanādas lidmašīnu ražotāja «Bombardier». «airBaltic» parakstījis nodomu protokolu ar «Bombardier» par 20 «c-series» lidmašīnu piegādi.

«airBaltic» izpilddirektors Martins Gauss prognozēja, ka pirmā lidmašīna tiks piegādāta 2015.gadā, bet līdz 2017.gadam tiks piegādātas desmit «Bombardier» «c-series» lidmašīnas.

Ražotāja cena par 20 «c-series» lidmašīnām ir 1,57 miljardi ASV dolāru (863,5 miljoni latu). «airBaltic» valdes loceklis Vitolds Jakovļevs biznesa portālam «Nozare.lv» atzina, ka darījuma summa būs mazāka. «Darījums būs konfidenciāls,» piebilda Jakovļevs.

Gauss atzina, ka sākotnēji «airBaltic» darījumu finansēs pati, bet Jakovļevs norādīja, ka darījumā varētu tikt iesaistīts banku vai līzinga kompāniju finansējums.

«airBaltic» ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. «airBaltic» flotē ir 34 lidmašīnas - sešas «Boeing 737-500», astoņas «Boeing 737-300», divas «Boeing 757-200», desmit «Fokker 50» un astoņas «Bombardier Q400Next Gen».

«airBaltic» 2011.gadā strādāja ar 77 miljonu latu zaudējumiem.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu