«airBaltic» jaunās lidmašīnas iegādāsies no «Bombardier» (58)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas nacionālā lidsabiedrība AS «Air Baltic Corporation» («airBaltic») izvēlējusies jaunās lidmašīnas iegādāties no Kanādas lidmašīnu ražotāja «Bombardier», šodien preses konference Farnboro lidostā Lielbritānijā paziņoja «airBaltic» izpilddirektors Martins Gauss.

(Pievienots video.)

«airBaltic» parakstījis nodomu protokolu ar «Bombardier» par 20 «c-series» lidmašīnu piegādi.

Gauss pagaidām nevarēja pateikt, kad tiks parakstīts līgums ar «Bombardier», bet viņš prognozēja, ka pirmā lidmašīna tiks piegādāta 2015.gadā. Bet līdz 2017.gadam tiks piegādātas desmit «Bombardier» «c-series» lidmašīnas.

Ražotāja cena par 20 «c-series» lidmašīnām ir 1,57 miljardi ASV dolāru (863,5 miljoni latu). «airBaltic» valdes loceklis Vitolds Jakovļevs biznesa portālam «Nozare.lv» atzina, ka darījuma summa būs mazāka. «Darījums būs konfidenciāls,» piebilda Jakovļevs.

Gauss atzina, ka sākotnēji «airBaltic» darījumu finansēs pati, bet Jakovļevs norādīja, ka darījumā varētu tikt iesaistīts banku vai līzinga kompāniju finansējums.

Tāpat Gauss atzina, ka, ieviešot jaunās lidmašīnas, varētu tikt samazinātas arī aviobiļešu cenas, bet nekonkretizēja, par cik procentiem.

«Bombardier» «c-series» lidmašīnās paredzēts līdz pat 149 sēdvietām. «Bombardier» norādīja, ka šīs sērijas lidmašīnas ļauj ietaupīt līdz pat 20% degvielas.

Satiksmes ministrijā uz jautājumu, vai ministrs Aivis Ronis šo jautājumu virzīs skatīšanai un vērtēšanai valdībā, atbildēja, ka šis ir kompānijas lēmums, ko pieņem kompānijas valde ar attiecīgu kompānijas padomes akceptu, «līdz ar to tas nav jāskata valdībā».

Kā ziņots, šā gada aprīlī satiksmes ministrs Aivis Ronis ASV pilsētā Čikāgā tikās ar lidmašīnu ražotāja «Boeing» vadību. Savukārt pirms tam viesojās Francijā, kur tikās ar «Airbus» vadību, un tieši šie abi ražotāji tika minēti kā galvenie pretendenti uz lidmašīnu piegādi.

Ronis iepriekš norādīja, ka lēmums par lidmašīnu iepirkumu ir «airBaltic» vadības kompetencē, tomēr tam jābūt finansiāli izdevīgam, un valdība neizslēdz iespēju plašākā kontekstā vērtēt šī darījuma ietekmi uz Latvijas ekonomikas un īpaši aviācijas nozares attīstību.

«airBaltic» apkalpo vairāk nekā 60 galamērķus no savas mītnes bāzes Rīgā, Latvijā. No katra šī galamērķa «airBaltic» piedāvā savienojumus caur Ziemeļu tranzītmezglu Rīgā uz savu tīklu, kas aptver Eiropu, Skandināviju, Krieviju, NVS un Tuvos austrumus.

«airBaltic» ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. «airBaltic» flotē ir 34 lidmašīnas - sešas «Boeing 737-500», astoņas «Boeing 737-300», divas «Boeing 757-200», desmit «Fokker 50» un astoņas «Bombardier Q400Next Gen».

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu