Ģimene izsolē nopērk dzīvokli ar iemītniekiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāda jauna ģimene šā gada janvārī izsolē nopirkusi dzīvokli Dukuros Vidzemē, kam sākotnējā cena bija noteikta 8 tūkstošu latu vērtībā. Tikai pēc tam ģimene uzzinājusi, ka nosolītajā dzīvoklī arvien mitinās kāda sieviete ar bērnu, ceturtdien vēstīja LNT raidījums „Tautas balss”.

Izsolē iegādātā divu istabu dzīvokļa jaunais saimnieks Raivis bija noskatījis īpašumu tiesu izpildītāju interneta mājas lapā. Tā kā ģimenē piedzimusi meita, vecāki nolēmuši vairs neturpināt īrēt esošo dzīvokli, bet gan piedalīties izsolē un tikt pie sava īpašuma.

Maksā par diviem dzīvokļiem

Lai gan dzīvoklis izsolē nopirkts janvārī, ģimene vēl joprojām nav pārvākusies uz jauno mājokli Dukuros.

„Jau būs pusgads, kā es tur nedzīvoju. Tad seko tiesas un visādas laika novilcināšanas. Es maksāju kredītu, īrēju dzīvokli, maksāju par īrēto dzīvokli

,” stāstīja Raivis.

Pirms izsoles Raivis esot vaicājis tiesu izpildītājai, kad varēs tur sākt dzīvot, ja nosolīs augstāko cenu un iegūs dzīvokli savā īpašumā. Viņam ticis skaidrots, ka pēc attiecīgu formalitāšu nokārtošanas nedēļas laikā varēs pārcelties uz iegādāto mājokli.

Nebrīdina par īrniekiem

Taču tiesu izpildītāja Ineta Kaktiņa neesot Raivi brīdinājusi par būtisku faktu, ka viņa nolūkotajā dzīvoklī aizvien dzīvojot kāda sieviete ar mazgadīgu bērnu, vēstīja „Tautas balss”. Raivim neceļas roka abas izlikt no dzīvokļa.

„Lai gan Ineta Kaktiņa saka, ka esmu tiesīgs to darīt un ka man pašam jāmet ārā, - kur tad es izmetīšu uz ielas māti un meitu?” sarūgtinājumu pauž Raivis.

Tā kā viņš pats nespēj šos cilvēkus izlikt no dzīvokļa, ģimene turpina īrēt mājokli un papildus vēl maksāt kredītu par izsolē iegūto dzīvokli.

Tikmēr tiesu izpildītājas Inetas Kaktiņas birojā „Tautas balsij” apgalvoja, ka no viņu puses viss esot izdarīts likumā paredzētajā kārtībā. Proti, dzīvoklis bija jāpārdod un tas arī izdarīts. Pircējam ticis viss izskaidrots, uzskata birojā.

Tiesu izpildītāja vaino pašu pircēju

Vēlāk pati tiesu izpildītāja Ineta Kaktiņa telefonintervijā atzinusi, ka šajā situācijā Raivis pats vien esot vainīgs, ja nopircis īpašumu ar īrniekiem. „Ir pārdots, ir nostiprināts uz viņa vārda - tas viss ir izdarīts,” pamatoja Kaktiņa.

Savukārt par apgrūtinājumu – ģimeni, kas neizvācas no izsolītā dzīvokļa, nezinājis neviens, norādīja Kaktiņa. „Saprotiet, to šobrīd nezina neviens, jo tā ir piespiedu pārdošana. Par to ir pilnas avīzes pierakstītas,” piebilda viņa.

Vīrietis kopā ar „Tautas balsi” bija devies aprunāties ar dzīvokļa iemītnieci. Tā savukārt apstiprinājusi, ka viņa jūtoties vainīga, taču neatstāj dzīvokli, jo viņai ar mazo bērnu neesot kur iet.

Jurists: Praksē ir simtiem līdzīgu gadījumu

Praksē esot simtiem tamlīdzīgu gadījumu, kad no piespiedu pārdotajiem dzīvokļiem pašam jaunajam īpašniekam jāizliek ārā iemītnieki, tā „Tautas balsij” atzina jurists Juris Marins. Viņš uzsvēra, ka šādos gadījumos katram jāuzņemas sava daļa atbildības.

„Pircējam, kurš vēlējās izsolē nopirkt dzīvokli, bija jāpainteresējas pie tiesu izpildītāja, kādi ir faktiskie šķēršļi,” norāda Marins. Juridiskos šķēršļus iespējams uzzināt Zemesgrāmatā, taču reālo situāciju iespējams novērtēt uz vietas, tādēļ jāpieprasa tiesu izpildītājam apskatīt nolūkoto dzīvokli.

Marins skaidroja:

„Tiesu izpildītāja godprātīgs pienākums bija izskaidrot, ka īpašuma tiesības pašas par sevi nedod iespēju šo cilvēku, kas fiziski atrodas šajā dzīvoklī, izlikt uz ielas.

Ka tam vajag vienošanos, ka labprātīgi ies ārā - vai nu jābūt īres līgumam, vai tiesas spriedumam par cilvēka izlikšanu. Jebkurā gadījumā kaut kāda ētiska vai morāla atbildība par šo situāciju būtu jāuzņemas tiesu izpildītājam.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu