"Lehman Brothers" bijušo vadību vaino bankas sabrukumā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Tiesas nozīmēts eksperts Antons Valukass nosodījis ASV investīciju bankas "Lehman Brothers" bijušo vadību un auditorfirmu "Ernst & Young" par pieļautajiem nopietnajiem pārkāpumiem, kas noveduši banku līdz bankrotam, teikts eksperta ceturtdien publiskotajā paziņojumā.

Kritikas pilnajā 2200 lappušu ziņojumā juristu biroja "Jenner & Block" priekšsēdētājs Valukass norāda, ka "Lehman Brothers" augstākā līmeņa vadītāji veikuši bilanču manipulācijas, kā arī uzraudzījuši un apstiprinājuši lēmumus, kas tikai saasinājuši bankas problēmas.

Valukass asi kritizējis tieši bankas bijušo vadītāju Ričardu Fuldu, bijušo finanšu direktori Erīnu Kalanu, bijušo viceprezidentu Īanu Lovitu un bijušo izpilddirektoru Kristoferu O'Mīru.

Viņš arī paudis pretenzijas pret "Ernst & Young" par kompānijas nespēju apšaubīt un apstrīdēt nepareizu vai neatbilstošu informāciju "Lehman Brothers" finanšu pārskatos.

Savukārt "Ernst & Young" norāda, ka "mūsu pēdējais kompānijas audits bija par biznesa gadu, kas noslēdzās 2007.gada 30.novembrī. Mūsu atzinums liecināja, ka "Lehman Brothers" finanšu pārskati par to gadu tika sastādīti godīgi un atbilstoši vispārpieņemtiem grāmatvedības nosacījumiem, un mēs saglabājam šo viedokli".

Tāpat Valukass pavēstīja, ka arī ASV bankas "Citigroup" un "JPMorgan Chase & Co." palīdzējušas veicināt "Lehman Brothers" sabrukumu, pieprasot lielākas ķīlas un pārveidojot aizdevuma garanta nosacījumus investīciju bankas darbības pēdējās dienās.

""Lehman Brothers" kreditoru pieprasītā ķīla tieši ietekmējusi bankas likviditāti, un "Lehman Brothers" likviditātes pieejamība ir centrālais faktors, kāpēc banka sabruka," sacīja eksperts.

Kā ziņots, "Lehman Brothers" 2008.gada septembrī tiesā iesniedza bankrota pieteikumu, tādējādi kļūstot par līdz šim lielāko ASV bankas sabrukumu un satricinot globālo ekonomiku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu