Lodiņa alus sāk iepazīšanās gājienu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

SIA "Lodinga uzņēmums" trīs gados, investējot prāvu naudas summu, atjaunojusi bijušo alus darītavu Bauskā, kas pagājušajā gadsimtā bija zināma kā Lodinga alus darītava.

Pamatā – kvalitāte

Uzņēmuma valdes loceklis Leopolds Ozoliņš norāda, ka alkohola ražošana ir ienesīgs bizness. Stiprā alkohola patēriņš šogad valstī pieaudzis par 20 procentiem.

"Taču jāatzīmē, ka pamatā ienesīgumu veido preces kvalitāte, zīmols, kuru iegūst prece, un arī stratēģija – tas, kā šīs lietas tiek realizētas kopumā. Pašlaik mūsu izvēlētā stratēģija ir tāda – cilvēki, it īpaši Bauskas un Latvijas vecie iedzīvotāji, atceras Lodiņa alu, un tas viņos izraisa pozitīvas asociācijas. Protams, labu peļņu var gūt arī ar koka klucīšu ražošanu, ja viss ir pareizi salikts, bet mūsu gadījumā, apspriežot un analizējot iespējamo telpu izvietojumu, secinājām, ka jāatjauno ēkas sākotnējā funkcija," teic L. Ozoliņš.

Īpašums no rokas rokā

Alus darītava dibināta 1873. gadā, kad Latvijā no muižu alus darīšanas pārgāja uz mehānisko miestiņa brūvēšanu, stāsta L. Ozoliņš. Šajā laikā pamatus likuši tagadējie lielie alus brūži – "Aldaris" un "Kimmel". Bauskas "Lodinga alus" darītavas dibinātājs Teodors Bruno Lodings (baltvācietis) jeb, kā tautā iegājis, Lodiņš šajā laikā bijis Jēzus vecumā. Viņam bijuši 33 gadi. Lodiņu valdīšanas laikā uzņēmumam bijuši gan kāpumi, gan kritumi. Īpašniekam bijušas pat pāris ūtrupes, taču viņš bijis ļoti izveicīgs. Darbs nodots nākamajai paaudzei, kas vēlāk labticīgi atteikusies no īpašuma, saņemot kompensāciju, pārcēlusies uz etnisko dzimteni. Interesanti, ka laikā, kad cauri Bauskai gājusi frontes līnija, darbojušās trīs iestādes – policija, ugunsdzēsēji un alus brūzis, jo vācieši frontē bez alus nav varējuši izdzīvot.

Pēdējo reizi alus šajā rūpnīcā ražots 1958. gadā. Pēc tam īpašums gājis no rokas rokā. L. Ozoliņš uzsver, ka tas radījis bezsaimnieciskumu, neviens jaunais īpašnieks nav veicis kapitālieguldījumus. 1997. gadā īpašums pārnācis L. Ozoliņa rokās. Šajā laikā mēģināts ražot iesalu, taču, sadārdzinoties energoresursiem, no šīs idejas nācies atteikties. Tāpēc 2002. gadā tika nolemts atjaunot alus ražotni.

Izmantota trešā daļa

SIA "Lodinga uzņēmums" tehniskais direktors Margits Rasa norāda, ka pašlaik ir atjaunota viena trešā daļa no kopējās astoņu tūkstošu kvadrātmetru platības. "Rūpnīcu esam komplektējuši uz vietas. Lai samazinātu izmaksas, uzstādītas gan jaunas, gan lietotas dažādu valstu rūpnieciskās iekārtas. Brīvo platību pašlaik neizmantosim, tā nav nepieciešama. Ja kopējais tirgus pieprasījums strauji augs, paredzam ražotnes paplašināšanas iespējas," atklāj M. Rasa.

Tā kā īpašums atrodas Bauskas vecpilsētā, tam ir stingrākas prasības no Valsts pieminekļu aizsardzības inspekcijas. Lai atjaunotu telpas, uzņēmumam nācies "staigāt pa nazīša asmeni". "Grūti piešķirt ēkai senatnes auru, ja jācīnās gan ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, gan ar Pārtikas un veterināro dienestu. Kas patīk vieniem, tas nav pieņemams otriem un otrādi," atklāj M. Rasa.

No laukiem – uz Rīgu

Ražošanas nodrošināšanai iesalu pērk Lietuvā. L. Ozoliņš uzskata, ka Latvija savam tirgum to ražo nepietiekami, zemnieki ekonomisku apsvērumu dēļ labprātāk audzē graudus lopbarībai vai pārtikai, nevis alum. SIA "Lodinga uzņēmums" ražošanas daļas vadītāja Ilona Dabiņa atklāj, ka pašlaik tiek ražotas trīs šķirnes – "Senču", "Gaišais" un "Stiprais". Izvērtējot pieprasījumu, domāts par jaunu šķirņu radīšanu. Alus pildīšanai uzņēmumā izmanto stikla un PET pudeles, kā arī kegus.

"Sākotnējo jaudu paredzam nelielu – 8 līdz 10 tonnas mēnesī. Pildīsim arī dzeramo galda ūdeni, kvasu un iesala dzērienu "Veselība"," stāsta I. Dabiņa. Pašlaik uzņēmums slēdz līgumus ar reģionālajiem vairumtirgotājiem, kas produktu piegādās veikaliem. L. Ozoliņš norāda, ka lielpilsētu iekaros virzienā no laukiem uz Rīgu. Šonedēļ viņš apspriedīs iespēju par alus piedāvāšanu arī kādā Bauskas kafejnīcā. Pagājušajā nedēļā ar Lodiņa alu apgādāts krogs Babītē, šonedēļ to varēs nobaudīt arī piecos Rīgas krogos.

SIA "Bauskas alus" aldaris Kārlis Zālītis nebaidās no jaunu konkurentu ienākšanas tirgū. Viņaprāt, katram atradīsies klientu loks, taču galvenokārt ir jāražo labs alus, ar sliktu brūvējumu nevienu nepiesaistīs.

***

Uzziņai

- Pēc Valsts ieņēmumu dienesta informācijas, alus ražošana šī gada pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinājusies par sešiem procentiem.

- Vietējā tirgū pārdotā alus apjoms sarucis par 6,5%. Vērtējot pēc absolūtā alkohola satura alū, šis samazinājums ir 22%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu