Pēkšņi piesakās Triatel konkurents (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV bāzētā kompānija International Telecommunications and Technologies Inc. Company (IT&T) vēloties izsolē iegādāties trešo Latvijas mobilo sakaru licenci.

Kompānija satiksmes ministra amata izpildītājam Aināram Šleseram esot izteikusi piedāvājumu iegādāties GSM, UMTS, kā arī CDMA licenci. Licences iegādes gadījumā tā esot gatava investēt 150–200 miljonus eiro jauna telekomunikāciju tīkla izveidei gada laikā. Turklāt pārklājumu kompānija plānojot nodrošināt visā Latvijā, Neatkarīgo informēja Satiksmes ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sarma Kočāne. Interesanti, ka kompānijas piedāvājums pēkšņi parādījies dienu pēc trešā mobilā operatora Triatel paziņojuma par darbības uzsākšanu no 15. novembra CDMA standartā. IT&T arī nebija starp tiem uzņēmumiem, kas nesen Satiksmes ministrijas pētījumā izrādīja interesi par gaidāmo trešās licences izsoli GSM un UMTS standartā. Šādu interesi izrādīja 38 uzņēmumi – gan vietējie, gan ārvalstu. Piemēram, Kanādas Bell Mobility, Somijas Elisa, Francijas Bouygues, Anglijas Vodafone, Krievijas MTS un Taivānas TONG Telecom Inc. Atšķirība ir tāda, ka visi minētie operatori kā priekšnosacījumu izvirzīja "labu sadarbību" ar esošajiem operatoriem, ar to saprotot jau esošās infrastruktūras (mobilo telekomunikāciju torņu) izmantošanu. S. Kočāne uzsvēra, ka tālāk par saņemto piedāvājumu jālemj Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK), kam jāpieņem lēmums – rīkot izsoli vai ne. SPRK Telekomunikāciju departamenta vadītājs Andris Virtmanis gan bija visai skeptiski noskaņots par IT&T nodomu īstenošanu. Arī Neatkarīgajai neizdevās atrast šī uzņēmuma mājaslapu internetā."Dzirdējis par šāda uzņēmumu pastāvēšanu es kaut kad esmu, bet katrā ziņā ne saistībā ar Eiropu vai saistībā ar pasaules vadošajiem telekomunikāciju uzņēmumiem", teica A. Virtmanis. "Protams, var pieļaut, ka gadījumā, ja viņiem ir lieli finanšu resursi, viņi vēlas veikt zināmu eksperimentu, ieguldot Latvijas tirgū. Taču šobrīd vairāk izskatās, ka tā ir avantūra". A. Virtmanis atzina, ka nopietnākie ārvalstu interesenti par Latvijas mobilo telekomunikāciju tirgu SPRK jau sen ir zināmi. Kā līderi to vidū varētu izvirzīt starptautisko koncernu ar uzņēmumiem daudzās Eiropas valstīs Vodafone. Pašlaik izveidojusies situācija, ka trešā operatora vietu faktiski aizņēmis Triatel, kas jau pasen uzsācis sava tīkla būvi. "Ir praktiski neiespējami panākt, ka nākamā gada laikā (atbilstoši Triatel solījumam – red.) kāds Latvijas tirgū jauns uzņēmums var pilnībā izbūvēt tīklu," uzsvēra A. Virtmanis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu