Kaimiņvalstu prese ar kļūdām vēstī par "airBaltic" augstajām cenām (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas un Zviedrijas laikraksti šonedēļ raksta par Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" nesamērīgi augstajām cenām lidojumiem uz Stokholmu, taču aviosabiedrībā norāda, ka šī informācija neatbilst patiesībai.

Igaunijas avīze "Eesti Paehvaleht" informē, ka Latvijas nacionālā aviosabiedrība "airBaltic", kuras līdzīpašnieks ir skandināvu aviofirma SAS, ir noteikusi nesamērīgi augstas cenas aviomaršrutā Rīga-Stokholma, izmantojot savu monopolstāvokli. Biznesa klases biļete no Stokholmas uz Rīgu maksā 945 eiro (ap 530 latu) un tūrisma klases biļete - 771 eiro (ap 430 latu), lai gan lidojums ilgst tikai 40 minūtes, sacīja Zviedrijas tirdzniecības kameras Rīgas pārstāvniecības vadītājs Svenke Brinks. Intervijā zviedru avīzei "Dagens Nyheter" viņš teicis, ka šāda cena ir viena no augstākajām pasaulē, ņemot vērā attālumu. Par tādu pašu naudu iespējams aizlidot no Stokholmas uz Bangkoku. Avīze raksta, ka maršrutā starp Stokholmu un Tallinu, kur SAS nav vienīgais operators, cenu nosaka konkurence. Īpašais piedāvājums, kas ir spēkā aprīlī, SAS piedāvā biļeti no Tallinas uz Stokholmu par 1995 kronām (70 latiem). Parasti biļetes cena ir 3820 kronu (133 lati) bez lidostas nodokļiem. Laikraksts arī norāda, ka Latvijā dzīvojošie zviedru kopienas pārstāvji ir izteikuši protestu pret "airBaltic" biļešu cenām. Zviedrijas tirdzniecības kamera Rīgā plāno sākt sarunas ar "airBaltic" par cenas pazemināšanu. Tomēr SAS pārstāvis Bertils Ternerts sacīja, ka cenas pazeminājums neesot iespējams. "Mēs pazeminām cenas ziemeļvalstu maršrutos, bet Rīga nav daļa no tiem. Nav noteikuma, ka biļetes cenai jābūt atkarīgai no attāluma," viņš paziņoja. Viņš tomēr atzinis, ka aviobiļetes cena maršrutā Rīga-Stokholma ir daļēji saistīta ar to, ka pasažieru skaits ir mazāks nekā gaidīts. Savukārt "airBaltic" preses sekretāre Vija Dzērve, atsaucoties uz kompānijas prezidentu Bertoldu Fliku, BNS sacīja, ka publikācijā minēta nepareiza informācija. "Pieprasījums lidojumiem uz Stokholmu ir krities, tāpēc esam samazinājuši lidojumu skaitu. Cenas atbilst tirgus situācijai. Mums ir vairāki īpaši piedāvājumi, piemēram, "Scandinavian weekend", kad no Rīgas var aizlidot uz kādu no Skandināvijas pilsētām par 140 latiem," sacījis Fliks. Dzērve skaidroja, ka laikrakstā minēto cenu - 945 eiro par lidojumu no Stokholmas uz Rīgu un atpakaļ biznesa klasē - ir noteikusi Starptautiskā aviācijas transporta asociācija (International Aviation Transport Association, IATA) un tajā ir iekļauts lidostas nodoklis. Viņa pauda, ka tie ir lidojuma cenas griesti, ko "airBaltic" nevar ietekmēt, un par tādu cenu to var iegādāties visur pasaulē. Pēc viņas teiktā, "airBaltic" lidojums no Stokholmas uz Rīgu un atpakaļ biznesa klasē maksā 6660 Zviedrijas kronu jeb 734 eiro. Savukārt ekonomiskajā klasē vieta maksā 2100 Zviedrijas kronu jeb 233 eiro. Cenās nav iekļaut lidostas nodoklis. Dzērve sacīja, ka tās ir "airBaltic" augstākās un zemākās biļešu cenas, bet vēl ir vairākas cenu grupas, kas atbilst dažādajiem tirgus segmentiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu