Algotajiem darbiniekiem nākamgad būs lielāka minimālā alga un neapliekamais minimums (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Finanšu ministrija

Viens no populārākajiem nākamgad gaidāmās nodokļu reformas priekšlikumiem ir minimālās algas palielināšana, kas darbiniekiem ļaus nopelnīt vairāk nekā patlaban. Taču šis nav vienīgais veids, kā nodokļu reforma darbiniekiem ļaus papildināt savus makus. Pozitīvu ietekmi uz ieņēmumiem arī atstās diferencētā neapliekamā minimuma palielināšana uz dažādām atalgojuma grupām. Ar šādu soli valdība plāno īstenot ideju par sociālās nevienlīdzības mazināšanu.

Uzdevums risināt strādājošo ienākumu nevienlīdzības problēmu ir iekļauts Valdības izstrādātajā rīcības plānā un jau sākotnēji ir bijis viens no Finanšu ministrijas (FM) sagatavotās nodokļu reformas stratēģijas pamatmērķiem.

Aprēķini liecina, ka reformas rezultātā ieguvēji būs teju 99% algoto darbinieku, turklāt naudas izteiksmē ar būtiskākajiem ieguvumiem var rēķināties tieši zemo algu saņēmēji.

Minimālā alga sasniegs 430 eiro

No nākamā gada minimālā alga tiks pacelta no 380 eiro mēnesī (pirms nodokļu nomaksas) līdz 430 eiro. FM aprēķini liecina, ka minimālās algas paaugstināšana šādā apmērā, vienlaikus būtiski samazinot darbaspēka nodokļu slogu, nekaitēs uzņēmumu ārējai konkurētspējai, kā arī nepasliktinās uzņēmumu finansiālo situāciju, kas ir īpaši aktuāli valsts reģionos, kur kopējais darba samaksas līmenis ir zemāks.

Foto: Finanšu ministrija

Turklāt jau nākamgad minimālā alga Latvijā būs lielāka nekā Lietuvā, kur tā paliks 380 eiro apmērā.

Reformas rezultātā arī kopējās Latvijas darbaspēka izmaksas pietuvosies abu pārējo Baltijas valstu līmeņiem, kas Latvijai ļaus saglabāt konkurētspēju.

Būtiski augs neapliekamais minimums

Vienlaicīgi ar minimālā atalgojuma paaugstināšanu, būtiski tiks celts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamais diferencētais minimums. Patlaban tas ir no 60 eiro līdz 115 eiro mēnesī, taču no nākamā gada tas būs 0-200 eiro robežās, un katru gadu turpinās augt, piemēram, 2019. gadā sasniedzot 0-230 eiro, bet 2020. gadā – 0-250 eiro robežu.

Svarīgi zināt, ka

algām līdz 440 eiro (pirms nodokļu nomaksas) neapliekamo minimumu katru gadu piemēros pilnā apmērā

, respektīvi, 200 eiro 2018. gadā, 230 eiro 2019. gadā un 250 eiro 2020. gadā.

Ienākumiem no 440 eiro līdz 1000 eiro mēnesī nākamajā gadā neapliekamais minimums pakāpeniski samazināsies, savukārt ienākumiem virs 1000 eiro mēnesī (pirms nodokļu nomaksas) netiks piemērots vispār.

No 2019. gada, pieaugot neapliekamajam minimumam, paaugstināsies arī limits ienākumiem, kuriem tas netiks piemērots. Tas nozīmē, ka 2019. gadā neapliekamo minimumu vairs nepiemēros algām virs 1100 eiro mēnesī, savukārt 2020. gadā – piemērojot to pilnā apmērā (250 eiro) algām līdz 440 eiro, ienākumiem virs 1200 eiro mēnesī (pirms nodokļu nomaksas) neapliekamais minimums būs 0 eiro.

Foto: Finanšu ministrija

Neapliekamo minimumu piemēros uzreiz

Būtiskas izmaiņas paredzētas arī pārmaksātā IIN atgūšanas procesā. Līdz šim personai, kura saņem, piemēram,430 eiro, algas izmaksāšanas brīdī ir ticis piemērots neapliekamais minimums 60 eiro apmērā. Lai gada beigās atgūtu pārējo, kas pieskaitāms kā pārmaksātais IIN, ir nepieciešams iesniegt ienākumu deklarāciju.

Savukārt nodokļu reforma paredz, ka no nākamā gada diferencētais neapliekamais minimums tiks pilnā apmērā piemērots algas izmaksāšanas brīdī. No tā īpaši iegūs mazāko algu saņēmēji, kuri saņem zem 500 eiro mēnesī.

Ģimene ar vienu bērnu papildus saņems 112 eiro

Nodokļu reforma paredz, ka nākamgad tiks samazināts arī IIN. Tas nozīmē, ka ienākumiem līdz 1667 eiro mēnesī nodokļa likme saruks no 23% uz 20%, bet ja ienākumi ir lielāki, tai daļai, kas pārsniedz šo summu, paliks esošā likme 23%.

Savukārt ienākumiem, kas būs virs 4583 eiro mēnesī jeb virs 55 000 eiro gadā piemēros 31,4% likmi.

Pozitīvas izmaiņas algoto darbinieku, kā arī ģimeņu finansēs ieviesīs arī reformā paredzētais IIN atvieglojums par apgādājamajiem.

Par vienu apgādājamo no pašreizējiem 175 eiro mēnesī tiks palielināts līdz 200 eiro.

Tas turpinās augt arī divus nākamos gadus, 2019. gadā sasniedzot 230 eiro un 2020. gadā – 250 eiro mēnesī par vienu apgādājamo.

Rēķinot kopumā, ģimene, kurā aug viens bērns un kura vecāki saņem minimālo algu, nākamgad ik mēnesi uz rokas saņems par 112 eiro vairāk nekā šogad jeb gadā par 1344 eiro vairāk.

Papildu informācija par nodokļu reformu Finanšu ministrijas interneta mājaslapā www.fm.gov.lv

www.vid.gov.lv

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu