Pēc nodokļu reformas ieviešanas var izrādīties, ka esat valstij parādā prāvu summu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nodokļu reformu, lai tā dotu vēlamo rezultātu, vajadzēja gatavot kādus trīs gadus, intervijā teica finanšu un juridisko jautājumu konsultants, Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas valdes loceklis Ainis Dābols.

Viņš pauda pārliecību, ka jebkuras nodokļu reformas ieviešanai jābūt ilgākai nekā pašlaik. «Es biju klāt, kad bija tikšanās ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu, un

viņa sacīja, ka ilgāk vilcināt vairs nevar, jo priekšā ir vēlēšanas. Turklāt, pēc viņas teiktā, ir virkne Eiropas Komisijas prasību un citi iemesli, kuru dēļ tas viss jāpaspēj šogad.

Iespējams, ka viņai ir taisnība. Taču, ja reforma tiktu izstrādāta rūpīgāk, tad arī efekts būtu labāks,» sacīja Dābols.

Pēc viņa domām, nodokļu reforma bija jāgatavo kādus trīs gadus. «Politiķiem ir viegli teikt - ieviesīsim tagad jaunu kārtību, bet pēc tam paskatīsimies, kā ies. Bet man negribētos, lai 2020.gadā Valsts ieņēmumu dienests (VID) man paziņotu, ka es esmu kaut ko parādā par 2018.gadu. Kas tad par mani maksās nodokļu parādu? Premjers?» sacīja nodokļu konsultants. Viņš uzskata, ka būtu pareizāk ieviest pārejas periodu, kura laikā biznesam, rodoties nesaskaņām ar VID, netiktu piemērotas sankcijas pilnā mērā. Taču, tā kā pārejas periods nav paredzēts, gan uzņēmumus, gan privātpersonas var gaidīt nepatīkami pārsteigumi un sodi.

«Pēc jaunās sistēmas, var izveidoties situācija, ka jūs kā fiziska persona neesat pilnībā samaksājis iedzīvotāju ienākuma nodokli. Pašreizējā sistēmā jūs varējāt iesniegt deklarāciju ar čekiem par attaisnotajiem izdevumiem un saņemt no valsts atpakaļ daļu no samaksātajiem nodokļiem. Jaunajā sistēmā var būt pilnīgi iespējams, ka jums vēl pašam kaut kas jāpiemaksā budžetā.

2019.gada pavasarī, kad pienāks pēdējais termiņš iesniegt deklarācijas par 2018.gadu, jūs varat nejauši konstatēt, ka esat valstij parādā summu, kas ierindas strādājošajam ir visnotaļ pieklājīga.

Ja jūs rūpīgi plānojat ģimenes budžetu, tas izrādīsies ļoti nepatīkams pārsteigums,» teica Dābols.

«Tāpēc esmu par to, ka nodokļu reforma ir jāizstrādā vismaz vairākus gadus, lai modelētu maksimāli daudz situāciju, un izlemtu, kā tajās piemērot jaunos likumus,» viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu