Karjeras jautājums. Kāds būs darba tirgus pēc 5 gadiem?

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Jūlijs, vasara. Vairākiem iedzīvotājiem tas nozīmē brīvdienas un atvaļinājumu laiku, kad var baudīt sauli, jūru, vakariņas vasaras terasēs un ceļojumus. Bet absolventiem jūlijs ir ļoti svarīgs gada mēnesis. Tieši jūlijā ir pēdējā iespēja izlemt par savu nākotnes profesiju un izglītību, jo augstskolās notiek pieņemšanas. Kāds šaubās par savu izvēli, kāds vēl mācās skolā, bet, tuvojoties pēdējā mācību gada sākumam, sāk domāt par to, kādiem priekšmetiem jāpievērš vislielākā uzmanība. Lasiet atbildes uz topošu studentu jautājumiem no mūsu ekspertes Daces Rūķītes-Kariņas (ABLV Bank personāla nodaļas vadītāja) un sūtiet savus uz karjera@tvnet.lv.

- Labdien! Mana meita iestājās Latvijas Universitātē finanšu menedžmenta programmā, bet tik un tā uztraucos par viņas nākotni. Vai finanšu un banku sektora speciālisti būs nepieciešami Latvijas darba tirgū pēc 5-6 gadiem? Vai tirgus nebūs piesātināts?

Anta

Anta, viennozīmīgi atbildēt par situāciju darba tirgū 5-6 gadu ilgā laika posmā nav iespējams, jo gan politiskā situācija, gan situācija ekonomikā – tostarp finanšu nozarē – ir pakļautas pārmaiņām. Darba tirgus atrodas nepārtrauktā dinamikā, un piedāvājums seko pieprasījumam. Jāņem vērā tādi faktori kā demogrāfiskā situācija, pašlaik strādājošo paaudžu novecošana un nomaiņa, protams, arī vispārējās tendences. Tomēr domāju, ka cilvēki ar finanšu nozares izglītību un labām svešvalodu zināšanām vienmēr būs pieprasīti. Finansisti ar analītiķu iemaņām ir nepieciešami ne tikai bankās, turklāt būtiska priekšrocība ir spēja strādāt vairākās darba valodās. Ir grūti iedomāties mūsdienīgu sabiedrību, kurai šādi speciālisti nebūtu vajadzīgi.

Sveiki! Pašlaik esmu 11. klases skolēns, priekšā vēl viens mācību gads skolā. Vienmēr patika datori un matemātika, tāpēc nākotnes profesiju saistu ar tām zinātnēm. Vēlos sagatavoties augstskolai un varbūt sākt apmeklēt kādus kursus, kā arī nopietni izvērtēt piedāvātās Latvijas un ārzemju mācību programmas. Kādiem priekšmetiem topošajiem un jaunajiem studentiem vajadzētu pievērst vairāk uzmanības? Kādas zināšanas būs aktuālas nākotnē - IT, inženieru tehnoloģijas, finanses vai cits? Paldies. Māris no Kuldīgas.

Labdien, Māri! Apsveicami, ka apzināties savas stiprās puses mācībās. Matemātika attīsta loģisko domāšanu, veicina domu strukturēšanu, šīs spējas ir nepieciešamas dažādās darba jomās. Ja Jūs interesē datorzinātne, tad padomājiet, kas Jūs saista vairāk – programmēšana vai tehniskā puse – datora uzbūve un tā funkcionēšana. Tas palīdzēs Jums specializēties konkrētā virzienā. Noteikti nopietni jāmācās svešvalodas, bez tām neiztikt, kā arī visi vidusskolā apgūstamie mācību priekšmeti pilnveido un attīsta Jūs kā personību, paplašina redzesloku.

Ja runājam par darbaspēka pieprasījumu Latvijā, tad viennozīmīgi ir un būs pieprasījums pēc visdažādāko līmeņu un profila IT speciālistiem. Šī amatu grupa ir ļoti pieprasīta visā Eiropā, līdz ar to pieprasījums un piedāvājums darba tirgū nav līdzsvarā, vienmēr ir deficīts. Attīstoties tehnoloģijām, šeit nemitīgi būs iespēja speciālistiem profesionāli augt un konkurēt darba tirgū.

Tikpat pieprasīti darba tirgū ir inženierzinātņu speciālisti. Es ieteiktu Jums rūpīgi iepazīties ar Latvijā piedāvātajām mācību programmām. Galvenā konkurences priekšrocība darba tirgū nav mācību iestādes nosaukums un atrašanās vieta, bet gan iegūtā izglītība un spēja zināšanas lietot reālā darba vidē.

Labdien! Es nevēlos mācīties skolā līdz 12. klasei, bet kopā ar vidējo izglītību sākt apgūt kādu profesiju un sākt strādāt. Kāda jūsuprāt ir situācija ar grāmatvežiem, referentiem? Vai ir nepieciešami jauni speciālisti? Inga F.

Labdien, Inga! Pirms pieņemat lēmumu neturpināt izglītību vidusskolā, vajadzētu nopietni apzināties, kurā jomā vēlaties nākotnē strādāt un kāda veida profesionālās izglītības jomas var apgūt Latvijā. Ja vēlaties kļūt par grāmatvedi, tad Jums vajadzēs mācīties vidusskolā un pēc tam turpināt studijas augstākajā mācību iestādē. Ir dažādu līmeņu grāmatveži – jaunākie speciālisti, kuri veic vienkāršāko maksājumu grāmatošanu, un vecākie grāmatveži, kuriem ir jāveic pilns grāmatvedības cikls, jāsaprot naudas plūsmas būtība, lai varētu sastādīt bilanci, jāzina attiecīgie normatīvie akti un likumi. Kā redzat, lai kļūtu par grāmatvedi, ir nopietni jāmācās.

Ja Jūs interesē referenta darbs, tad sākumā, pabeidzot attiecīgo vidējo profesionālo mācību iestādi, sāksiet strādāt par sekretāri un tikai pēc kāda laika, kad būsiet uzkrājusi zināmu darba pieredzi, varēsiet kļūt par referenti. Lai kļūtu par darba tirgū pieprasītu referentu, Jums nopietni jāmācās svešvalodas. Ļoti daudzos uzņēmumos referenti veic atbalsta funkcijas uzņēmuma valdei – piedalās valdes sēdēs, protokolē tās, sazinās ar ārvalstu sadarbības partneriem un veic tamlīdzīgus pienākumus.

Vēlos akcentēt domu, ka izglītoti un ar pozitīvām rakstura iezīmēm apveltīti speciālisti, kuri ir gatavi turpināt pilnveidoties, ir pieprasīti darba tirgū. Tāpēc novēlu - izvēlēties savu ceļu un izglītoties!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu