Saistībā ar subsidētās elektroenerģijas skandālu pārbaudīs arī EM rīcības juridisko atbilstību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Saistībā ar iespējamo krāpšanos ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) devis rīkojumu Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāram Jurim Stinkam veikt divas neatkarīgas pārbaudes.

Par to Ašeradens šodien paziņoja Saeimas sēdē, debatēs par šajā jautājumā iesniegtu opozīcijas deputātu pieprasījumu.

Iesaistot neatkarīgu trešo pusi plānots vērtēt EM iepriekšējos gados veiktās rīcības juridisko atbilstību normatīviem. Tāpat plānots veikt arī obligātās iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas jēgas pārbaudi - noskaidrot, kāpēc ir izveidojusies pašreizējā situācijā, kad OIK sistēma ir papildus jāfinansē no valsts budžeta, un kā «mēs esam nonākuši pie tā, ka Latvijā cenas par elektrību ir gandrīz dārgākās Eiropas Savienībā», norādīja politiķis.

Ministrs pauda pārliecību, ka nākamo sešu mēnešu laikā varēs sniegt pilnas atbildes uz jebkuru deputātu izvirzīto jautājumu par šo situāciju.

Savukārt pieprasījuma autors, deputāts Ivars Zariņš (S) debatēs pieļāva iespēju, ka «viss šis subsidētās enerģijas stāsts joprojām ir piesegta politiskā afēra», kas varētu būt vērtējama kā «lielākā nolaupīšana valsts vēsturē». Politiķis atsaucās uz Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) 18.novembra svētku runā tautai un Saeimai izteikto aicinājumu nebūšanas nepaslaucīt zem tepiķa un vainīgos sodīt. Viņš aicināja šo mudinājumu arī īstenot darbos.

Kā ziņots, viens no Zariņa un citu partijas «Saskaņa» deputātu pieprasījumiem šodien Saeimā tika noraidīts, savukārt otrs šodien iesniegts līdzīgs dokuments tika nodots izskatīšanai Pieprasījumu komisijā.

Atkārtots pieprasījums iesniegts, jo deputāti uzskata, ka iepriekšējā līdzīga dokumenta izskatīšanā Pieprasījumu komisijā parlamentāriešiem netika sniegtas atbildes pēc būtības. Deputāti iesnieguši jautājumus par «iespējamu EM iesaisti krāpniecībā ar subsidētās elektroenerģijas ražošanas atļaujām». Parlamentārieši pieprasa Ašeradenam iesniegt deputātiem dokumentus par visiem EM pieņemtajiem lēmumiem šajā jomā, tajā skaitā par atbalsta piešķiršanu konkrētiem uzņēmumiem.

Iepriekš EM ziņojumā par iespējamu krāpniecību saistībā ar OIK atļaujām tika secināts, ka «Sadales tīkls» ir maldinājis EM par koģenerācijas staciju nodošanu ekspluatācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu