Aktualizē zemu nodokļu vai beznodokļu valstu un teritoriju sarakstu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ministru kabinets šodien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) izstrādātos grozījumus noteikumos par zemu nodokļu vai beznodokļu valstīm un teritorijām, samazinot to skaitu no 60 līdz 25.

Ņemot vērā Latvijas dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) un daudzpusējā konvencijā par sadarbību nodokļu jautājumos, attiecīgajos noteikumos tiek samazināts valstu un teritoriju skaits, kas uzskatāmas par beznodokļu vai zemu nodokļu valstīm vai teritorijām, jo starptautiskais līgums paredz informācijas apmaiņu pēc pieprasījuma.

Noteikumos aktualizēts zemu nodokļu vai beznodokļu valstu un teritoriju saraksts, un tā izstrādes procesā izmantota OECD mājaslapā pieejamā aktuālā informācija - jurisdikcijas, kas pievienojušās daudzpusējai konvencijai par administratīvo sadarbību nodokļu jomā. Ja pēc šī datuma vēl kāda valsts vai teritorija pievienosies minētajai konvencijai, atbilstoši noteikumu projektam, tā netiks uzskatīta par zemu nodokļu vai beznodokļu valsti vai teritoriju. FM piebilda, ka Latvija kopš 2014 gada 1.novembra ir OECD Daudzpusējās konvencijas par savstarpējo administratīvo palīdzību dalībvalsts.

«Informācijas apmaiņa nodokļu jomā ir atzīta par vienu no ļoti svarīgiem un efektīviem instrumentiem cīņai pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas, un ir svarīgs nosacījums efektīvai sadarbībai valstu starpā, kas nodrošina atbilstošu un korektu nodokļa uzlikšanas režīmu, kā arī iespēju novērst dubultu nodokļa uzlikšanu par rezidentu ārvalstīs gūto ienākumu, un novērš iespēju darījumos starp saistītiem uzņēmumiem pārnest apliekamo ienākumu uz citām valstīm. Ņemot vērā minēto, Latvija savā sarakstā neiekļauj valstis vai teritorijas, ar kurām tiek nodrošināta informācijas apmaiņa,» skaidroja FM.

Paredzēts, ka Eiropas Savienības (ES) Padome 2017.gadā izveidos ES sarakstu ar jurisdikcijām, kas nesadarbojas. Tādējādi tiklīdz starp ES dalībvalstīm tiks panākta galīgā vienošanās par minēto ES sarakstu, Latvijai būs jāpārskata nacionālie normatīvie akti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu