«Rīgas enerģija» noliedz krāpniecību saistībā ar elektroenerģijas ražošanu obligātajā iepirkumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

SIA «Rīgas enerģija» kategoriski noraida publiskajā telpā izskanējušo informāciju par iespējamo krāpniecību saistībā ar elektroenerģijas ražošanu obligātajā iepirkumā, teikts uzņēmuma valdes paziņojumā medijiem.

«»Rīgas enerģija» ir dibināta ar mērķi ražot enerģiju no Latvijā pieejamām, atjaunojamām izejvielām - no šķeldas, ražošanas procesā izmantojot tvaika ciklu. Pateicoties šai enerģijas ražošanas metodei, stiprinot mūsu valsts enerģētisko drošību, mēs dodam savu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības atkarības mazināšanā no fosilā kurināmā, ko mūsu valstī importē no ārzemēm,» teikts paziņojumā.

Pēc tajā paustā, 2012.gadā «Rīgas enerģija» saņēma Ekonomikas ministrijas atļauju būvēt Rīgā koģenerācijas elektrostaciju ar jaudu līdz četriem megavatiem. Šāda mēroga elektrostacija ir apjomīgs un nopietns projekts, kura īstenošana nozīmē gan daudzmiljonu investīciju piesaisti, gan arī enerģētikas profesionāļu iesaistīšanu laikietilpīgos projektēšanas un būvniecības procesos.

«»Rīgas enerģija» kategoriski noraida dezinformāciju, kas saistībā ar uzņēmuma darbību pēdējās dienās ir izskanējusi masu medijos. Mūsu uzņēmums elektrostacijas būvniecības laikā ir skrupulozi ievērojis visas Latvijā pastāvošās likumdošanas normas, nemaz nerunājot par tiem Ekonomikas ministrijas izstrādātajiem un Eiropas Komisijā saskaņotajiem normatīvajiem aktiem, kas regulē enerģētikas nozari Latvijā, bez kuru ievērošanas nebūtu iespējama nedz šāda mēroga elektrostacijas projektēšana, nedz saskaņošana, nedz būvniecība,» teikts paziņojumā.

Tāpat norādīts, ka pretēji medijos paustajai dezinformācijai tvaika katls elektrostacijā darbojas, turbīna ir uzstādīta, enerģijas ražošanai nepieciešamā šķelda ir ievesta, un enerģija līdz šim nepieciešamo testu režīmā - saražota.

«Par to 18.oktobrī pārliecinājās arī Ekonomikas ministrijas izveidotā ekspertu komisija, kas tiesu izpildītāju klātbūtnē apmeklēja mūsu elektrostaciju un likumā noteiktajā kārtībā piefiksēja minētos faktus. Saskaņā ar visās atbildīgajās institūcijās saskaņoto plānu elektrostaciju ekspluatācijā paredzēts nodot 2017.gada novembrī. «Rīgas enerģija» negrasās publiski vērtēt to, kam un kāpēc tieši tagad ir nepieciešams bojāt mūsu uzņēmuma reputāciju. Vienlaikus mēs aicinām vismaz valsts amatpersonas ievērot Latvijā spēkā esošo enerģētikas nozares regulējumu, darboties savas kompetences un pilnvaru robežās un atturēties no nekorektas informācijas izplatīšanas masu medijos. Ar nožēlu jāsecina, ka šobrīd publiskajā telpā tiek uzbrukts atsevišķiem uzņēmumiem, bet neviens nevēlas analizēt iesaistīto pušu pienākumus un atbildības robežas, kas noteiktas nozari regulējošos normatīvajos aktos. Ir nekorekti un tiesiski nepamatoti pārmest uzņēmējiem normatīvās bāzes izmantošanu uzņēmuma interesēs,» uzsvērts paziņojumā.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrija iesniegusi pieteikumu Valsts policijā par «Sadales tīkla» un «Rīgas enerģijas» rīcību saistībā ar iespējamu krāpšanos ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā. Par vēršanos pie likumsargiem saistībā ar aizdomām, ka vairāki uzņēmumi varētu būt krāpušies ar šīm, paziņojis arī «Sadales tīkls».

Atbilstoši izsniegtajai atļaujai «Rīgas enerģijai» līdz šā gada 5.oktobrim bija jāsāk elektroenerģijas ražošana koģenerācijā. Lai pārliecinātos, ka stacija sākusi ražošanu, jābūt sistēmas operatora, «Sadales tīkla», parakstītam aktam par elektrostacijas atzīšanu kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu un atļaujai par elektrostacijas pieslēgšanu sistēmai uz pārbaudes laiku ne mazāku kā 72 stundas. Tomēr «TV3» raidījuma «Nekā Personīga» filmēšanas laikā uzņēmuma «Rīgas enerģija» teritorijā netika konstatēta elektroenerģijas ražošana.

Tāpat vēstīts, ka «Nekā Personīga» atklāja vairākus uzņēmumus, kuri nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, «Sadales tīkla» testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Ja šie uzņēmumi sāks darbu un izmantos iespēju elektrību tirgot par paaugstināto cenu, patērētājiem tas izmaksās līdz 100 miljoniem eiro obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumos nākamajos 10 gados.

«Firmas.lv» informācija liecina, ka «Rīgas enerģija» reģistrēta 1999.gadā. Tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kompānija pastarpināti pieder vairākām privātpersonām - Ievai Jakobijai, Līgai Šaplakai, Pēterim Dzirkalam, kā arī Monai Martinsonei un Mārcim Martinsonam. «Rīgas enerģijas» apgrozījums 2016.gadā bija 24 250 eiro, bet zaudējumi - 375 878 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu