Bioloģisko pārtiku pasaulē pieprasa arvien vairāk; Latvijā - potenciāls to ražot

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pieprasījums pēc bioloģiskās pārtikas ir ļoti liels un visā pasaulē aug, un Latvijai ir potenciāls šādu pārtiku ražot, teica Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

Viņš atzina, ka ir liels pieprasījums pēc produkcijas visās bioloģisko lauksaimniecības produktu kategorijās. Visvairāk globālajā tirgū ir pieprasīti tādi bioloģiskās lauksaimniecības produkti, kā piemēram, graudi, piens, gaļa un dārzeņi.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs piebilda, ka pieprasījums pēc bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas sāka pieaugt jau pirms daudziem gadiem, un arī šobrīd patērētāji arvien vairāk domā par to, kādus produktus lietot uzturā. Arī patērētāju izpratne par veselīgu uzturu aug.

Pēc Norkārkļa teiktā, Eiropas Savienībā (ES) kopumā veidojas ļoti daudz diskusiju par to, cik daudz ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu izmantot konvencionālajā lauksaimniecībā. «Aktualizējas jautājums par ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem, ko izmanto konvencionālajā lauksaimniecībā. Patērētāji un sabiedrība ES ļoti asi iestājas pret ķīmisko preperātu lietošanu lauksaimniecībā, jo tas ietekmē viņu veselību. Tā kā tuvākajos gados būs ļoti asas diskusijas par to, cik daudz ķīmijas lietot,» sacīja Norkārklis.

Viņš piebilda, ka Latvijai ir ļoti liels potenciāls savu politiku virzīt un bioloģisko lauksaimniecību, jo valstī ir ļoti senas iestrādes bioloģiskajā lauksaimniecībā un ir daudz saimnieku, kas darbojas šajā sfērā. Tāpat Latvijas daba un klimatiskie apstākļi ir piemēroti bioloģiskās pārtikas ražošanai. «Šodien mēs esam ļoti spējīgi konvencionālajā lauksaimniecībā, it sevišķi, graudkopībā, bet, raugoties ilgtermiņā, mēs tādējādi varam daudz zaudēt,» sacīja asociācijas vadītājs.

Viņš paskaidroja, ka bioloģiskie lauksaimnieki savas saimniecības darbību plāno ilgtermiņā, ņemot vērā dabas ekosistēmas. Saimniekošana norit saskaņā ar dabu. Būtiska ir kvalitatīva pārtika, ilgtspējīga lauksaimniecība, un patērētāji visā pasaulē arvien vairāk tam pievērš uzmanību.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija ir dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu