Ministre: Trešā daļa Lietuvas skolotāju nesaņem pat 500 eiro mēnesī

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Trešā daļa Lietuvas skolotāju algā saņem mazāk par 500 eiro mēnesī, norādījusi izglītības un zinātnes ministre Jurgita Petrauskiene, skaidrojot, ka mazās algas nosaka nepietiekama slodze.

Lai gan Lietuva, rēķinot pēc izglītībai atvēlētās iekšzemes kopprodukta daļas, Eiropas Savienības mērogā turas aptuveni vidējā līmenī, tomēr skolotāju algas tur ir zemākās Baltijas valstīs. Gandrīz puse visu izglītībai atvēlēto līdzekļu tiek novirzīta skolu tīkla uzturēšanai - ēku apsaimniekošanai, apkurei un citām saimnieciska rakstura vajadzībām.

Izglītībai Lietuvā tiek atvēlēts vairāk nekā miljards eiro gadā, tai skaitā 463 miljoni eiro pašvaldību līdzekļiem bērnudārzu un skolu uzturēšanai. Valsts piešķir īpašu dotāciju tā dēvētajam skolēna grozam, šī summa sasniedz 577 miljonus eiro, un 94% no tās jeb 542 miljoni eiro paredzēti algām.

«Pusmiljards eiro skolēna grozam izskatās iespaidīgi tikai budžeta ailītēs. Kā liecina [valsts sociālās apdrošināšanas fonda] «Sodra» dati, trešā daļa jeb aptuveni 10 000 no visiem vispārizglītojošo skolu skolotājiem mēnesī pēc nodokļu nomaksas saņem līdz 420 eiro, bet vidējā alga «uz rokas» ir tikai 520 eiro mēnesī. Daļēji to nosaka mazā darba slodze - gandrīz trešajai daļai skolotāju slodze nepārsniedz 18 kontaktstundas nedēļā, bet dažās pašvaldībās skolotājam vidēji ir tikai 16 stundas nedēļā. Īpaši sarežģīta situācija ir lauku skolās, kur klašu komplektu skaits ir minimāls, bet vienā klasē mācās 10-12 bērni,» stāstījusi ministre.

Pēc viņas teiktā, skolām ir ļoti grūti piesaistīt jaunus speciālistus, jo viņu algas no pieredzējušāko kolēģu algām par to pašu darbu var atšķirties pat par trešo daļu.

Visvairāk pelna pedagogi ar augstāko kvalifikācijas kategoriju, pietiekamu slodzi un darba stāžu, kas pārsniedz 15 gadus, - viņu neto algas var pārsniegt 760 eiro.

Kopumā salīdzinoši labāk par citiem pelna sākumskolas pedagogi un lietuviešu valodas skolotāji, tomēr arī viņu vidējā darba samaksa pēc nodokļu nomaksas tikko pārsniedz 620 eiro. Vairāk par šo summu mēnesī «uz rokas» saņem 42% no visiem Lietuvas pedagogiem.

Kā norādījusi ministre, tikai 15% skolotāju mēnesī saņem vairāk par 760 eiro, jeb, pārrēķinot bruto algā, 1000 eiro.

Pēc viņas teiktā, lielas rezerves pedagogu algu palielināšanā saskatāmas pašvaldību skolu tīklu pārkārtošanā . Šobrīd tuvojas nobeigumam arī jauns skolotāju darba apmaksas modelis, kas ļaus viņiem samaksāt par visiem ar izglītību saistītajiem darbiem un būs sociāli taisnīgāks par pašreizējo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu