Tirdzniecības uzņēmumu topa līdere pērn - «Rimi Latvia»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pagājušajā gadā tirdzniecības nozares uzņēmumu topa līdere ar 830,874 miljonu eiro apgrozījumu bija mazumtirdzniecības veikalu «Rimi» un «Supernetto» pārvaldītāja SIA «Rimi Latvia», liecina SIA «Firmas.lv» un aģentūras LETA veidotais «Latvijas biznesa gada pārskats 2017».

Vēl nozares uzņēmumu «Top 10» pirmajā trijniekā iekļuva mazumtirdzniecības uzņēmums SIA «Maxima Latvija» ar 693,792 miljonu eiro apgrozījumu un sadzīves tehnikas vairumtirgotāja SIA «Samsung Electronics Baltics» ar 281,017 miljonu eiro apgrozījumu.

Tāpat «Top 10» iekļuvuši tādi uzņēmumi kā saimniecības preču vairumtirgotāja SIA «Sanitex» ar 264,856 miljona eiro, lauksaimniecības produktu uzpircēja, sagādniece un tirgotāja SIA «Elagro Trade» ar 138,325 miljoniem eiro, «Mego» veikalu tīkla pārvaldītāja SIA «Lenoka» ar 134,417 miljonu eiro, tabakas izstrādājumu tirgotāja SIA «Philip Morris Latvia» ar 129,214 miljonu eiro, kokapstrādes iekārtu un instrumentu tirgotāja SIA «Contiplus Riga» ar 102,513 miljonu eiro, sadīzves tehnikas vairumtirgotāja SIA «Green Trace» ar 96,607 miljonu eiro un graudu, sēklu, neapstrādātas tabakas un lopbarības vairumtirdzniecības uzņēmums SIA «Linas Agro» ar 95,028 miljonu eiro apgrozījumus.

Kā pārskatā norādījuši eksperti, pēdējo gadu laikā inflācija Latvjā ir bijusi ļoti zema, tikai pagājušā gada nogalē un šogad bijis neliels kāpums. Lai arī kopējā ekonomiskā situācija uzlabojas, Latvija joprojām ir Eiropas Savienības (ES) valstu priekšgalā, raugoties uz to, cik lielu daļu izdevumu iedzīvotājiem vidēji sastāda maksājumi par pārtiku.

Augot vidējās algas apmēram, arī iedzīvotāju pirktspējai ir tendence pieaugt. Tas ietekmē situāciju mazumtirdzniecībā. Pircēji īpašu uzmanību pievērš preču svaigumam un kvalitātei - tie iepērkas biežāk, regulārāk, taču vidēji katrā iepirkšanās reizē pirkumi ir mazāki. Pircēji vairāk uzmanības pievērš cenas un kvalitātes attiecībai.

Neskatoties uz to, ka pagājušajā gadā nozarē bijis neliels kāpums, pateicoties preču cenu palielinājumam, kopumā nozarē pērn un arī šogad turpinās stagnācija, kas ir skaidrojama ar negatīvajām demogrāfijas tendencēm - Latviju joprojām turpina pamest daudz cilvēku, un tirgū tas ir jūtams. Samazinoties iedzīvotāju skaitam un palielinoties lielo tirgotāju daļām tirgū, pārējo tirgus dalībnieku attīstības iespējas ir visai ierobežotas.

Tā kā tirdzniecības nozare ir cieši saistīta ar iedzīvotāju skaitu, tirgotāju cerība, ņemot vērā esošo situāciju, ir saistīta ar iedzīvotāju ienākumu palielināšanos un patēriņa pieaugumu, bet to, vai iedzīvotāju ienākumi palielināsies, lielā mērā nosaka valsts politika.

«Latvijas biznesa gada pārskats» ir apjomīgākais Latvijas tautsaimniecības apskats, kurā tiek izvērtēti uzņēmumu darbības rādītāji pēc gada pārskatu datiem, un tas aptver uzņēmumus, kas nodrošina 97% no kopējā neto apgrozījuma. Pētījumā ir apskatīti uzņēmumu TOP vairāk nekā 60 nozarēs un dažādos griezumos: pēc apgrozījuma, peļņas, darbinieku skaita, reģionu attīstības, piesaistītajām investīcijām u.c. Tajā sniegti profesionālo asociāciju un nozares speciālistu viedokļi par aizvadītā gada rezultātiem un nākotnes prognozes.

Šogad apskatā īpaša uzmanība ir pievērsta gaidāmajai nodokļu reformai, un pirmo reizi piesaistīta Rīgas Ekonomikas augstskolas pētnieku grupa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu